Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Palestinsk krig truer

Det kan gå mot borgerkrig i Palestina, frykter norsk Midtøsten-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hamas vant valget i Palestina, men det gamle regimet nekter å gi fra seg makten. Det er bakgrunnen for at konflikten mellom Fatahs sikkerhetsstyrker og regjeringen skjerpes hver dag og hver time.

- Resultatet kan i verste fall bli borgerkrig, sier Are Hovdenak ved Fredsforskningsinstituttet.

Palestinernes president Mahmoud Abbas tilhører al-Fatah, den gamle nasjonalistbevegelsen som styrte de palestinske områdene til Hamas vant valget i januar.

Den islamistiske bevegelsen springer ut av Det muslimske brorskap, og fikk 74 av de 132 plassene i palestinernes nasjonalforsamling.

Den gamle garden vil verken gi fra seg makt eller privilegier. Derfor har Abbas og hans støttespillere motsatt seg at den nye regjeringen får kontroll over de palestinske sikkerhetsstyrkene. Samtidig har de gjennomført militante provokasjoner, stormet departementsbygninger, stanset statsministerens bilkortesje og kidnappet både utlendinger og motstandere.

Kamp om våpenmakt

Onsdag sendte Hamas sin egen og nystiftede sikkerhetsstyrke ut på gatene. Den består av 3.000 mann, skriver den israelske avisa Haaretz. Presidenten svarte med å forlange at styrken trekkes tilbake og oppløses.

I dag har flere tusen politifolk patruljert gatene i Gaza og demonstrert sin lojalitet til president Abbas.

Palestinsk krig truer

- Vi er autoriteten. Vi hyller Abu Mazen (Abbas kallenavn), ropte mengden. Hamas valgte å ikke svare på utfordringen.

I byen Tul Karm på Vestbredden skjøt sikkerhetssoldater fra Fatah i lufta og tvang dermed Hamas visestatsminister Nasser Shaer til å avbryte et møte. Den lokale lederen for Aksa-martyrenes brigade, den mest ytterliggående utløperen av Fatah, erklærte at Hamas ikke er velkomne i Tul Karm og at Shaer var fjernet fra bygningen med makt.

Vestlig tankekors

- Hamas vil trolig strekke seg langt for å unngå opptrapping, sier Hovdenak til Dagbladet.no. - De vil unngå borgerkrig for enhver pris. Men regjeringen kan ikke la seg ydmyke fullstendig.

Han mener det er i Fatahs interesse at Hamas mislykkes. Nabolandene Jordan og Egypt frykter også Hamas, som har sterke bånd til opposisjonen mot egyptiske og jordanske myndigheter.

Hovdenak mener det er et stort tankekors at Vesten, som gjennom Veikartet for fred ville tvinge Yasser Arafat til å slå sammen de hele 11 ulike sikkerhetsstyrkene og legge dem under regjeringens kontroll, nå bygger opp president Abbas\' makt for å motvirke Hamas.

Selv mener Hovdenak Hamas er best egnet til å skape fredelige og mer normale tilstander i Palestina. Aktivistene deres er mer disiplinert enn Fatahs folk og viljen til å bekjempe korrupsjon og bandittvesen er langt sterkere.

Når USA og andre vestlige land nå isolerer Hamas og sørger for at tusenvis medlemmer av sikkerhetsstyrkene går uten lønn, øker faren for anarki og borgerkrig kraftig.

- Maktskiftet er ikke fullført så lenge Fatah kontrollerer de militære styrkene, sier Hovdenak.

Han mener store deler av den palestinske befolkningen ønsker at Hamas skal avvæpne Fatah. Hvis regjeringen fikk vestlig budsjettstøtte, kunne den lykkes. Men så lenge Hamas ikke avskriver terror og aksepterer Israel, tar ikke Vesten sjansen. Islamistene i Hamas møtte økt motstand da de utpekte Abu Samahadana til sjef for den nye sikkerhetsstyrken. Han står nest øverst på Israels liste over etterlyste terrorister.

FLERE FOLK, FLERE VÅPEN: Soldat fra Hamas\' nye sikkerhetsstyrke holder vakt mens konkurrentene i president Abbas\' Styrke 17 demonstrerer sin makt i Gaza i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media