Palestinsk lege: - Vi ble behandlet som dyr

Forteller om torturen i libysk fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den palestinske legen som er blitt løslatt etter åtte år i et libysk fengsel, forteller nå for første gang om torturen han og fem bulgarske sykepleiere ble utsatt for.

- Vi ble alle sammen behandlet som dyr. Vi ble torturert lenge med elektriske støt og slag, og vi ble nektet søvn, sier legen Ashraf Alhajouj, som nå har fått bulgarsk statsborgerskap.

Sammen med fem bulgarske sykepleiere ble han opprinnelig dømt til døden for bevisst å ha smittet 426 barn med hiv på et sykehus i Benghazi i Libya på 1990-tallet.

Alhajouj sier torturistene konsentrerte seg spesielt om ham selv og sykepleierne Kristiana Valtsjeva og Nasja Nenova.

- Vi ble torturert på forferdelig vis, de andre også, men det virket som om de hadde en plan om å få oss tre til å tilstå, sier legen.
Separate celler
I løpet av det første året i fengsel ble de seks holdt hver for seg i separate celler.

- Vi ble holdt på en stasjon for trening av politihunder. Hver og en av oss var alene i en celle, vi ble behandlet svært ille, vi kan aldri tilgi dette. Bare Gud kan tilgi, jeg kan ikke, forteller Alhajouj.

Legen vil nå be eksperter om å undersøke arrene han har på kroppen for å bevise torturen.

- De er fortsatt der etter åtte år, og ingen kan fjerne slike minner fra sjelen, hjertet og tankene, sier han.

I forrige uke ble dødsdommen omgjort til livsvarig fengsel, og tirsdag ble de seks løslatt og satt på et fly til Sofia. Bulgarias president Georgij Parvanov benådet de seks helsearbeiderne like etter at de landet i Bulgaria.


Avviser
Bulgaria avviste torsdag Libyas protester mot at landet har benådet de seks helsearbeiderne.
<b>SNAKKET UT:</b> Ashraf Alhajouj på torsdagens pressekonferanse i Sofia, der han for første gang snakket ut om fangenskapet i Libya. Foto: NIKOLAY DOYCHINOV/REUTERS/SCANPIX
SNAKKET UT: Ashraf Alhajouj på torsdagens pressekonferanse i Sofia, der han for første gang snakket ut om fangenskapet i Libya. Foto: NIKOLAY DOYCHINOV/REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Det er ingen juridiske problemer med dette, sier statsadvokat Boris Veltsjev til nyhetsbyrået DPA.

Ifølge avtalen som ble inngått mellom Bulgaria og Libya, skulle de seks sone sine livstidsstraffer i Bulgaria. Men statsadvokaten sier at benådning også er hjemlet i bulgarsk lov.

Libya protesterte torsdag offisielt til Bulgaria og sa at benådningen var et brudd på avtalen mellom de to landene.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer