Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Palestinsk pokerspill

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mahmoud Abbas ble tatt i ed som palestinernes nye president lørdag. Samme dag ble åtte palestinere drept og to bosettere såret i Gaza. Allerede fredag brøt Israels statsminister Ariel Sharon all kontakt med Abbas, fordi seks israelere ble drept ved en grenseovergang i Gaza torsdag kveld. Palestinernes nye president befinner seg tragisk nok i akkurat samme situasjon som Yassir Arafat befant seg i mange år. Drapene varsler om en konflikt på stedet hvil. Abbas benyttet likevel høytideligheten lørdag til å be Israel om en gjensidig våpenhvile, og en fred gjennom forhandlinger. Han lovet å iverksette palestinernes forpliktelser, men krever at Israel gjør det samme.

Det nattlige angrepet ved Karni-overgangen i Gaza torsdag var ikke noen tilfeldighet. Tre organisasjoner, Hamas, Al-Aqsa martyrbrigade og Popular Resistance Committees, har påtatt seg ansvaret. Og angrepet er en del av pokerspillet mellom de palestinske gruppene og Abbas. Et drøyt døgn før Abbas ble tatt i ed som palestinernes nye president, demonstrerte de tre gruppene at Abbas ikke kan styre dem. Verken politisk eller sikkerhetsmessig. Og at Abbas trenger mellommenn for å ha en slags kontroll med gruppene. Den dødelige posisjoneringen er en maktdemonstrasjon og et faresignal. Abbas har tatt signalet og har varslet at han vil samtale med gruppene i Gaza.

Etter mer enn fire voldelige år er Gaza blitt yngleplass for sterke motsetninger både innenfor og utenfor Fatah-bevegelsen. Tidspunktet for Karni-angrepet viser at Abbas ikke bare har en enorm utfordring i Ariel Sharons kompromissløse politikk. De palestinske gruppene som han så langt ikke har styring på, vil sette premissene selv. Hamas har gitt klart signal om at en våpenhvile bare kan bli en realitet når Israel stanser sin aggresjon. Yassir Arafat ble sett på som en palestinsk leder som hadde gjennomføringskraft, men som ikke brukte den. Abbas står i fare for å bli lederen som vil ha en slutt på den væpnede kampen, men som ikke har gjennomføringskraften.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media