Palestinsk politi arresterer militante

Palestinsk politi arresterte lørdag flere militante med tilknytning til organisasjonen Islamsk hellig krig, som Israel beskylder for å stå bak bilbomben i Jerusalem fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Disse aktivistene vil bli avhørt og løslatt om det viser seg at de ikke er involvert i provokasjoner eller i bombeangrepet, sa en palestinsk sikkerhetsoffiser.

Ifølge israelsk radio fant arrestasjonene sted i Jenin, lengst nord på Vestbredden og hjembyen til en av fredagens bombemenn.

Begge bombemennene ble drept i attentatet på et marked ved Jerusalems hovedgate fredag. 24 mennesker ble skadd. Attentatet ble et påskudd for Israel til å utsette ratifiseringen av Wye-avtalen med palestinerne.

En kilde med tilknytning til den islamske opposisjonen identifiserte de to som velkjente militante i Islamsk hellig krig. De to var 18 år gamle Yusuf al-Sagir fra Øst-Jerusalem og hans svoger Suleiman Taheynah fra Jenin.

Sagir hadde et identitetskort utstedt av israelske myndigheter til palestinere bosatt i Øst-Jerusalem. Israel står for administrasjonen av det okkuperte Øst-Jerusalem. Ifølge palestinsk politi var Sagir nylig løslatt etter over tre år i et israelsk fengsel.

Også Taheynah har sittet i israelsk fengsel. Han måtte amputere det ene beinet etter at han ble skutt av israelske sikkerhetsstyrker under intifadaen, og hans bror ble drept av israelske soldater.

Islamsk hellig krig

Israels justisminister, Tsahi Hanegbi, sa på fjernsyn fredag kveld at det var nesten sikkert at det var Islamsk hellig krig, og ikke den større organisasjonen Hamas, som var ansvarlig for bomben.

Palestinsk politi ransakte Taheynahs hjem i Jenin og fant en rekke brev der han uttrykte sympati med Islamsk hellig krig. Politiet undersøker om de to hadde tilknytning til en fraksjon i organisasjonen som tok sine ordrer fra Libanon gjennom den iransk-styrte Hizbollah-militsen.

Islamsk hellig krig i de palestinsk-kontrollerte områdene informerte i fjor palestinernes president Yasser Arafat om at bevegelsen hadde avsluttet sin væpnede motstand.

Frykt for utsettelse

De palestinske aksjonene mot islamske militante kommer når det hersker frykt for at Israel utnytter bombeeksplosjonen til å utsette gjennomføringen av Wye-avtalen på ubestemt tid. Avtalen skulle vært iverksatt mandag.

- Det må være helt klart at vi fordømmer det kriminelle angrepet som tok sikte på å ødelegge fredsprosessen, sa Arafat etter attentatet.

- I Wye-avtalen har vi forpliktet oss til å jakte på terroristene og arrestere dem, fortsatte han. Han sa også at han hadde snakket med Netanyahu over telefon for å beklage angrepet.

Likevel utsatte den israelske nasjonalforsamlingen fredag å debattere og ratifisere avtalen, som ble inngått i oktober etter ni dagers forhandlinger og sterkt press fra president Bill Clinton.

(NTB)