Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Palestinsk stat snart umulig

Drømmen om en palestinsk stat må snart legges bort, advarer palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat.

SLUTT PÅ DRØMMEN: Drømmen om en palestinsk stat må snart legges bort, advarer palestinernes mangeårige forhandlingsleder Saeb Erekat. Foto: SCANPIX
SLUTT PÅ DRØMMEN: Drømmen om en palestinsk stat må snart legges bort, advarer palestinernes mangeårige forhandlingsleder Saeb Erekat. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Drømmen om en palestinsk stat må snart legges bort, advarer palestinernes mangeårige forhandlingsleder Saeb Erekat.

Dersom Israel fortsetter med å bygge og utvide bosetninger i de okkuperte områdene, og USA ikke gjør noe for å stanse dem, lar det seg snart ikke gjøre å opprette en palestinsk stat lenger, mener Erekat.

- Det kan snart være på tide for president Mahmoud Abbas å si som sant er til sitt folk; dersom bosetningsaktiviteten på den okkuperte Vestbredden fortsetter, er ikke lenger tostatsløsningen en mulighet, sier Erekat.

Fastholder krav

Palestinernes forhandlingsleder viser til det såkalte veikartet for fred fra 2003, som pålegger Israel å stanse byggeaktiviteten i bosetningene.

Kravet er siden gjentatt av blant andre USA, og Abbas har gjort det klart at det ikke blir aktuelt å gjenoppta forhandlingene om en endelig fredsavtale før Israel etterkommer dette kravet.

Både USAs utenriksminister Hillary Clinton og hennes britiske kollega David Miliband har de siste dagene understreket at byggeaktiviteten i bosetningene er ulovlig og uholdbar, uten at den israelske regjeringen har vist tegn til å gi etter.

Palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat advarer nå mot følgene og understreker at sjansen for å få i stand en tostatsløsning blir stadig blir mindre.

Enstatsløsning

Alternativet for palestinerne er da å «refokusere oppmerksomheten mot en enstatsløsning der muslimer, kristne og jøder kan leve som likeverdige», sier Erekat.

- Dette er svært alvorlig. Dette er sannhetens øyeblikk for oss, sier han.

Israel avviser alt snakk om en felles stat for israelere og palestinere og mener dette er en tidsinnstilt demografisk bombe som vil gjøre jøder til en minoritet i eget land.

Erekat mener på sin side at den palestinske staten Netanyahu ser for seg, bare vil få begrenset suverenitet.

Netanyahu forsøker også å diktere premissene for framtidige forhandlinger med sitt kompromissløse syn på Jerusalems framtidige status, mener Erekat.

- Diktat

Ifølge Erekat har Netanyahu gjort det klart overfor Abbas at Jersusalem for evig og alltid skal være Israels udelte hovedstad, og at det heller ikke kommer på tale å forhandle om palestinske flyktningers rett til å vende tilbake.

Netanyahu slår også fast at grensene for en palestinsk stat ikke vil være identiske med grensen fra før seksdagerskrigen i 1967, da Israel okkuperte Vestbredden og Golanhøydene.

Israel krever også kontroll over luftrommet over en palestinsk stat, samt palestinsk anerkjennelse av den jødiske staten, sier Erekat.

- Dette er diktat og ikke forhandlinger, sier han. (NTB)


SANT SOM ER: - Det kan snart være på tide for president Mahmoud Abbas å si som sant er til sitt folk; dersom bosetningsaktiviteten på den okkuperte Vestbredden fortsetter, er ikke lenger tostatsløsningen en mulighet, sier Saeb Erekat. Foto: SCANPIX
SANT SOM ER: - Det kan snart være på tide for president Mahmoud Abbas å si som sant er til sitt folk; dersom bosetningsaktiviteten på den okkuperte Vestbredden fortsetter, er ikke lenger tostatsløsningen en mulighet, sier Saeb Erekat. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media