STOR OPPSLUTNING: Flere tusen palestinere deltok i dag i demonstrasjoner på Vestbredden, mens bakkekampene fortsatte i Gaza.  Foto: MUHAMMED MUHEISEN / AP / SCANPIX
STOR OPPSLUTNING: Flere tusen palestinere deltok i dag i demonstrasjoner på Vestbredden, mens bakkekampene fortsatte i Gaza. Foto: MUHAMMED MUHEISEN / AP / SCANPIXVis mer

Palestinsk steinkaster skutt og drept på Vestbredden

Demonstrasjoner over hele verden i dag. Blitz-aksjon ventet i Oslo i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 22 år gamle palestineren Mufid Saleh Walweel ble i dag skutt i hodet og drept av israelske soldater på Vestbredden, har palestinsk helsepersonell bekreftet overfor flere medier.


Skytingen skal ha skjedd da flere palestinere kastet stein mot soldatene i forbindelse med en demonstrasjon mot Israels bakkeoffensiv i Gaza.


Flere tusen personer deltok i dag i anti-Israel-demonstrasjonene på Vestbredden, der de palestinske politistyrkene kontrollert av president Abbas Mahmoud tidligere denne uka har slått ned på demonstranter som eksplisitt uttrykker støtte til Hamas.

Prøvde å storme USA-ambassade
I Beirut prøvde en velutstyrt gruppe demonstranter tidligere i dag å klippe seg gjennom piggtrådbarrikader og storme den amerikanske ambassaden nord for byen.

Libanesisk politi klarte etterhvert å holde de rundt 250 personene på avstand med vann fra brannslanger og tåregassgranater.

I Tyrkias hovedstad Ankara ropte rundt 5000 demonstranter et taktfast «Drep Israel».

Kastet sko mot Brown
Også i en lang rekke europeiske byer ble det i dag igjen holdt store demonstrasjoner mot Israels framtreden i Gaza.

I London deltok over 10 000. Utenfor boligen til den britiske statsministeren ble det blant annet kastet sko mot inngangspartiet, melder nyhetsbyrået AP - en populær fornærmelse mot vestlige ledere etter at en irakisk journalist før jul kastet en sko mot George W. Bush for åpne kameraer.

 Ved den israelske ambassaden i London deltok rundt halvparten av demonstrantene i en mer aggressiv del av markeringen, der det ble brent israelske flagg og kastet gjenstander mot opprørspolitiet.

Flere tusen var med på Israel-motstanden også i Amsterdam. «Anne Frank snur seg i grava. Å nei, Israel!», het det på et av bannerne der, ifølge AP.

Både i Roma, Paris og Berlin pågikk lignende aksjoner.

Varsler ny aksjon i Oslo
I Oslo har blant andre Blitz, Palestinakomiteen og partiet Rødt varslet en «punktmarkering» ved den israelske ambassaden i Oslo klokka 17 i kveld.

Mens en Gaza-demonstrasjon i Oslo på tirsdag endte med voldsomme sammenstøt mellom politi og unge aktivister, med steinkasting, tåregass og flere pågripelser, ble en ny demonstrasjon i går en helt udramatisk og fredelig massemønstring med over tusen mennesker der også Blitz, med Stein Lillevolden i spissen, oppførte seg eksemplarisk.

I ettermiddag er oslopolitiet igjen i full beredskap med opprørsutrustning, barrikader og spesialbygde biler. I utgangspunktet betrakter politiet den politiske markeringen som en lovlig demonstrasjon, og vil ikke gripe inn om demonstrantene holder seg unna vold og hærverk.

- Blitz har kunngjort en demonstrasjon ved den israelske ambassaden, så da er vi forberedt på det, sier operasjonsleder Tor Grøttum ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.