- Palestinske fanger mishandles

Under avhør og fangenskap.

En sivilkledd israelsk politimann går hardt til verks mot en pågrepet palestiner under en demonstasjon i Umm el-Fahm. Mange palestinske fanger får en brutal behandling under avhør og varetekt hos den israelske sikkerhetstjenesten, viser ny rapport. Foto: REUTERS/SCANPIX
En sivilkledd israelsk politimann går hardt til verks mot en pågrepet palestiner under en demonstasjon i Umm el-Fahm. Mange palestinske fanger får en brutal behandling under avhør og varetekt hos den israelske sikkerhetstjenesten, viser ny rapport. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Palestinske fanger blir systematisk mishandlet under avhør og fangenskap hos den israelske sikkerhetstjenesten, avdekker en ny rapport.

Mishandlingen finner sted ved den israelske sikkerhets-tjenestens forhørssenter og fengsel i Petah Tikva, der ikke engang representanter for den israelske riksadvokaten får tilgang, skriver HaMoked og BTselem i sin rapport.

645 palestinere har siden 2001 levert formell klage til israelske myndigheter uten at det er innledet etterforskning i noen av sakene, går det fram av rapporten « Held in the Shadows».

Systematisk De to israelske menneskeretts-organisasjonene har tatt opp forklaring fra 121 palestinere som ble holdt innesperret i det topphemmelige senteret i 2009.

Vitnesbyrdene tegner et bilde av systematisk mishandling og avslører flere grove brudd på menneskerettighetene, konkluderer rapporten.

- Overgrepene begynner i samme øyeblikk som de blir pågrepet, og fortsetter helt til de blir overført til andre fasiliteter.

- Det inkluderer alt fra ubarmhjertige fengslingsforhold i forseglede celler, isolasjon og skandaløse, hygieniske forhold, til vedvarende bruk av håndjern i avhørsrommet, berøvelse av søvn og andre metoder som skader fangene fysisk og psykisk, slår rapporten fast.

Tortur 9 prosent av fangene forteller også hvordan de ble utsatt for fysisk vold under avhør, i strid med israelsk lov.

- Alt dette utgjør en grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling, og i noen tilfeller er det snakk om tortur. Dette er strengt forbudt både i henhold til folkeretten og israelsk lov, skriver HaMoked og BTselem.

Israelsk høyesterett slo i en kjennelse i 1999 fast at den israelske sikkerhetstjenesten ikke kunne gå lenger enn israelsk politi under avhør.

Kjennelsen forbød flere avhørsmetoder som hadde vært i bruk fram til da, og den understreker at det rent generelt ikke er lov å krenke verdigheten til fangene.

Bryter folkeretten Selv om sikkerhetstjenesten siden har endret sine metoder, har de åpenbart ikke samme begrepsoppfatning som andre, mener de to israelske menneskerettsorganisasjonene.

- De fortsetter å bruke skadelige og grusomme metoder, stikk i strid med høyesteretts kjennelse og folkeretten, og de avviker helt klart fra de regler som gjelder for vanlige politiforhør, heter det.

Bortforklarer Israels politiske ledelse anklages for å bortforklare sikkerhetstjenestens fangemishandling.

- Den israelske staten forsøker å rettferdiggjøre de omfattende krenkelsene av fangers rettigheter ved å hevde at metoder er nødvendige for å forhindre alvorlige terrorhandlinger. Denne påstanden gir ingen rett til å bryte det absolutte forbudet mot tortur, umenneskelig og nedverdigende behandling, skriver organisasjonene.

De aller fleste fangene HaMoked og BTselem har intervjuet, var heller ikke mistenkt for terrorhandlinger, og mishandlingen fortsatte under fangenskapet etter at avhørene var over, går det videre fram.

(NTB)