- Palestinske forhandlere ga bort alt uten å få noe i retur

Sjokkerende dokumenter fra fredsforhandlingene mellom Israel og Palestina lekket. Antyder «svake, og nærmest desperate» palestinske forhandlere.

FASTLÅST KONFLIKT: Konflikten mellom palestinerne og israelerne har vart i mange år. Lekkede dokumenter kaster nå et nytt lys over situasjonen. Foto: EPA/Oliver Weiken/Scanpix
FASTLÅST KONFLIKT: Konflikten mellom palestinerne og israelerne har vart i mange år. Lekkede dokumenter kaster nå et nytt lys over situasjonen. Foto: EPA/Oliver Weiken/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): TV-kanalen Al Jazeera presenterte sammen med britiske The Guardian i dag den største lekkasjen av hemmelige dokumenter i forbindelse med Midtøsten-konflikten noensinne.

Sjokkbølger Dokumentene avslører at palestinske fredsforhandlere i hemmelighet ble enig om å godta Israels annektering av alle, bortsett fra ett, av de ulovlige bosettingene i Øst-Jerusalem.

Dette skal bare være en av svært mange avsløringer som vil sende sjokkbølger blant palestinerne og den arabiske verden, skriver The Guardian.

Av de hemmelige dokumentene framkommer det et overveldende inntrykk av svakhet og desperasjon fra palestinske ledere, skriver The Guardian. Israelerne framstår som pinlig korrekte, og amerikanske politikere og tjenestefolk skal vise en foraktelig holdning mot den palestinske siden.

Det er Al Jazeera som skal ha fått over 1700 dokumenter, og deretter gitt eksklusive rettigheter til The Guardian. Begge har gjennomgått dokumentene - som består av notater, e-poster, kart, referater fra hemmelige møter, strategipapirer og Power Point-presentasjoner, og har en omfattende dekning av saken på sine sider etter flere måneders arbeid.

«The Palestine Papers» Avsløringen, som har fått tilnavnet «The Palestine Papers», avdekker at ledende personer i Den palestinske selvstyremyndigheten (PA) fikk informasjon om Gaza-krigen i 2008-2009 før den brøt ut.

Ifølge dokumentene skal det ha vært et hemmelig samarbeid mellom israelske sikkerhetsstyrker og PA.

Noe som sees på som mest kontroversielt er hvordan Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO) i hemmelige samtaler skal ha foreslått å bytte det urolige Sheikh Jarrah-nabolaget i Øst-Jerusalem mot landområder andre steder. PLO skal også ha foreslått å opprette en komite for å ta over det religiøse stedet Tempelhøyden i gamlebyen i Jerusalem. Området har stor betydning for jødedommen, kristendommen og islam, og er derfor et av de mest omstridte, religiøse stedene i verden.

- Ga bort alt Tilbudene kom i årsskiftet 2008-2009, og ble holdt i hemmelighet av palestinernes hovedforhandler Saeb Erekat. Han skal ha godtatt å gi Israel det størte «Yerushalayim» (Jerusalem) i historien for å løse verdens mest fastlåste konflikt, ifølge dokumentene.

Ifølge Al Jazeera skal PA i prinsippet ha gitt alt bort til Israel, uten noen form for press for å få noe i retur.

Men israelske ledere, støttet av den amerikanske regjeringen, mente at tilbudet ikke var tilstrekkelig.

Noe som kommer klart fram av dokumentene er en gradvis forverring i en prosess som tilsynelatende har nådd en blindgate.

Saken oppdateres.