Palestinske hus sprekker over israelske undergrunnstunneler:
- USAs ambassadør åpnet «arkeologisk funn»

Palestinske boliger står i fare for å rase sammen. Israel mener at «arkeologiske utgravninger» i palestinsk Jerusalem har avdekket 2000 år gammel pilegrimsvei.

ATTRAKSJON: Turistbilder i en nyåpnet tunnel under Silwan, som israelere ser som ruinene av den eldgamle byen til Bibelens Kong David - episenteret til den jødiske sivilisasjonen. Foto: Tsafrir Abayov / AP Photo / Pool / NTB Scanpix
ATTRAKSJON: Turistbilder i en nyåpnet tunnel under Silwan, som israelere ser som ruinene av den eldgamle byen til Bibelens Kong David - episenteret til den jødiske sivilisasjonen. Foto: Tsafrir Abayov / AP Photo / Pool / NTB ScanpixVis mer

Palestinske hus slår sprekker, fordi bakken gir etter. Israel har i mange år gravd et nettverk av tunneler i Jerusalems gamleby - rett under palestinske boligområder i Silwan.

I mars kollapset en lekeplass i Silwan.

Det omtalte Ma'an News Agency.

I april måtte 25 palestinere evakuere et boligkompleks, ifølge den israelske avisa Ha'aretz.

Palestinske beboere uttaler til den britiske avisa Middle East Eye at de hører boring hele dagen. Det har pågått i tre år.

- De jobber fra klokka 7-21, hver dag. Ingen informerte oss om gravingen, sa Mohammed til avisa.

Israelerne kaller tunnelene «arkeologiske utgravninger», på leting etter den 3000 år gamle byen som Kong David grunnla, ifølge Det gamle testamentet. Davids by er en israelsk turistattraksjon i Øst-Jerusalem, et palestinsk territorium som Israel har okkupert ulovlig, ifølge FN.

DAVIDS BY: Bydelen Silwan i Øst-Jerusalem. Israel gjør arkeologiske utgravninger på stedet hvor bildet er tatt, midt i den israelske turistattraksjonen Davids by. Foto: Tess Scheflan / REX / NTB Scanpix
DAVIDS BY: Bydelen Silwan i Øst-Jerusalem. Israel gjør arkeologiske utgravninger på stedet hvor bildet er tatt, midt i den israelske turistattraksjonen Davids by. Foto: Tess Scheflan / REX / NTB Scanpix Vis mer

Arkeolog: - Ikke god arkeologisk praksis

Men ingenting ved utgravningene likner på arkeologi, ifølge den israelske arkeologiorganisasjonen Emek Shaveh, ledet av den Harvard-utdannede antropologen Yonathan Mizrachi. Emek Shaveh-leder Yonathan Mizrachi uttaler til Al Jazeera at utgravningene er «problematiske».

- Når det graves horisontalt, ser man ikke hvordan tidsperiodene har utviklet seg i jorda; man forstår ikke hva man finner, fordi man ikke ser det ovenfra. Det er ikke sånn man gjør arkeologi, sier Mizrachi til Al Jazeera.

UiO-arkeolog Søren Handberg bekrefter at metoden er «meget uvanlig».

Søren Handberg er førsteamanuensis i arkeologi ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO
Søren Handberg er førsteamanuensis i arkeologi ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO Vis mer

- Denne formen for horisontal utgravning er ikke god arkeologisk praksis. Normalt graver man vertikalt, fra toppen, sier Handberg.

Israel hevder det nå er gjort et arkeologisk funn: pilegrimsveien til den hellige tempelhøyden.

Jacob Høigilt er professor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo. Arkeologi er ikke Høigilt sitt felt, men han mener utgravningene har betydning, både symbolsk og politisk - uavhengig av om funnet er ekte.

- Disse utgravningene har pågått i lang tid, i hvert fall i 20 år. Palestinsk eiendom trues av utgravningene, sier Høigilt, og fortsetter:

Jacob Høigilt, professor i Midtøstenstudier ved UiO. Foto: UiO
Jacob Høigilt, professor i Midtøstenstudier ved UiO. Foto: UiO Vis mer

- Dette er helt åpenbart en prosess for å eliminere palestinske boligområder. For alt jeg vet kan funnet være ekte, uten at det gjør noen særlig forskjell, sier Høigilt.

Amerikansk ambassadør på åpningen

I forrige uke var USAs ambassadør til Israel, David Friedman, til stede på åpningen av det Israel kaller pilegrimsruten til Det andre tempelet.

Arkeologiske funn er et forsøk på å legitimere israelsk kontroll over palestinske områder - spesielt når den amerikanske ambassadøren er med på åpningen, ifølge Høigilt.

- Gjennom utgravningene forsøker Israel å skaffe historiske bevis, for å ha en slags eierskap til landområdet. Et funn som tilsier at det bodde jøder i Jerusalem for noen tusen år siden bidrar til en historisk legitimering - noe jeg synes er absurd argumentasjon. Når ambassadøren blir med på en sånn tur er det med på å styrke argumentet til Israel om at de har rett til dette området, sier Høigilt.

For en måned siden uttalte ambassadør Friedman at Israel har rett til å annektere israelske bosettinger på Vestbredden, ifølge New York Times. Bosettingene bryter med folkeretten.

AMBASSADØRÅPNING: David Friedman taler under åpningen av pilegrimsveien 30. juni. Foto: Tsafrir Abayov / Pool / Reuters / NTB Scanpix
AMBASSADØRÅPNING: David Friedman taler under åpningen av pilegrimsveien 30. juni. Foto: Tsafrir Abayov / Pool / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Den palestinske selvstyremyndigheten (PNA), som ble opprettet etter Oslo-avtalen i 1993, mener at funnet er et forsøk på å viske ut andre kulturer enn den jødiske fra Jerusalem.

Jason Greenblatt, rådgiver ved Det hvite hus, var også til stede på seremonien. Han benektet på Twitter at funnene var falske, og kalte anklagene «latterlige».

- Vi kan ikke «gjøre det jødisk» når det er det historien/arkeologien viser. Vi kan erkjenne det og dere kan slutte å late som om det ikke er sant! Fred kan bare bygges på sannhet, tvitret Greenblatt.

- Det er gjerne palestinere som dør

Midtøsten-professor Høigilt mener at USAs Israel-Palestina-politikk aldri var særlig upartisk.

- Jeg tror ikke en amerikansk ambassadør kunne gjort dette tidligere, men det er ikke overraskende at det skjer nå. Amerikansk politikk har blitt enda mer pro-sionistisk med uttalelsene fra Trump og hans ambassadør.

- Men amerikansk politikk var ikke så veldig balansert tidligere heller - Trump sier bare eksplisitt det andre presidenter har gjort implisitt, sier Høigilt.

Hvordan tror du dette funnet og USAs anerkjennelse endrer situasjonen i Jerusalem?

- Kanskje palestinere reagerer, og kan bli drept - det er gjerne palestinere som dør, siden styrkeforholdet er såpass skjevt, sier Høigilt.