- Palestinske ledere var villig til å likvidere sine egne

Palestinske ledere skal ha samarbeidet tett med Israel i jakten på militante.

LIKVIDERT: Militante palestinere fra marsjerer her i begravelsen til tidligere leder av Hamas' væpnede fløy, Fawzi Abu al-Qarea (38). Han er blant flere det nå stilles spørsmål om palestinske ledere diskuterte med israelerne på forhånd.   Foto: AFP PHOTO / SAID KHATIB
LIKVIDERT: Militante palestinere fra marsjerer her i begravelsen til tidligere leder av Hamas' væpnede fløy, Fawzi Abu al-Qarea (38). Han er blant flere det nå stilles spørsmål om palestinske ledere diskuterte med israelerne på forhånd. Foto: AFP PHOTO / SAID KHATIBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser dokumenter den arabiske fjernsynsstasjonen Al Jazeera og den britiske avisen The Guardian har fått tilgang til, og som de hevder å ha fastslått ektheten av.

Ett av dokumentene er et referat fra en samtale mellom Israels daværende forsvarsminister Shaul Mofaz og palestinernes daværende innenriksminister Nasser Youssef.

Temaet for samtalen var likvidasjon av Hassan al-Madhoun, en av lederne for Fatahs væpnede gren, al-Aqsa-martyrenes brigader på Gazastripen.

Instruksjoner - Hvorfor dreper dere ham ikke, ville Mofaz vite.

- Vi har gitt instruksjoner til Rasheed og får se, lød svaret fra Youssef, med henvisning til den daværende lederen for den palestinske sikkerhetstjenesten på Gazastripen, Rasheed Abu Shabak.

Youssef ville videre vite hva Israel hadde å tilby som motytelse, uten å få noe konkret svar på dette.

Likvidert Noen uker senere ble Hassan al-Madhoun likvidert i et israelsk rakettangrep mot bilen han kjørte.

Det er ikke kjent om den palestinske sikkerhetstjenesten medvirket til likvidasjonen, men dagen etter lovpriste Mofaz palestinernes president Mahmoud Abbas.

- Abbas er en mann vi kan gjøre forretninger med, sa Mofaz under en samtale med USAs daværende utenriksminister Condoleezza Rice i Washington.

- Har måttet drepe Under et senere møte medga også palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat at de palestinske sikkerhetsstyrkene hadde stått bak likvidasjoner av opposisjonelle, viser et annet dokument.

- Vi har måttet drepe palestinere for å etablere én autoritet, en våpenmakt og respekt for loven, skal Erekat ha sagt i et møte med den amerikanske midtøstenutsendingen David Hale i september 2009.

Hvilke likvidasjoner Erekat siktet til, går ikke fram av møtereferatet.
(NTB)

TO LIKVIDERT: I 2005 ble Fawzi Abu al-Qarea fra Hamas og Hassan al-Madhoun fra al-Aqsa-brigaden drept i et israelsk bombenagrep. Dette skjedde kort tid etter at samtalene mellom israelske og palestinske ledere fant sted.  Foto: REUTERS / Ahmed Jadallah
TO LIKVIDERT: I 2005 ble Fawzi Abu al-Qarea fra Hamas og Hassan al-Madhoun fra al-Aqsa-brigaden drept i et israelsk bombenagrep. Dette skjedde kort tid etter at samtalene mellom israelske og palestinske ledere fant sted. Foto: REUTERS / Ahmed Jadallah Vis mer