Palestinske Mohammad (16) ble bortført og brent etter at tre israelske tenåringer ble funnet drept

Frykter en voldsspiral ute av kontroll.

DREPT: 16 år gamle Mohammad Abu Khieder ble funnet brent og drept utenfor Jerusalem i dag. Han skal ha blitt bortført mens han ventet på morgenbønnen. Foto: AFP PHOTO / FAMILY HANDOUT
DREPT: 16 år gamle Mohammad Abu Khieder ble funnet brent og drept utenfor Jerusalem i dag. Han skal ha blitt bortført mens han ventet på morgenbønnen. Foto: AFP PHOTO / FAMILY HANDOUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Kidnappingen og det som mistenkes å være et hevndrap på den 16 år gamle palestineren Mohammad Abu Khieder, har utløst harde sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske sikkerhetsstyrker i Øst-Jerusalem.

Det er nå stor frykt for at dette er starten på en voldsspiral som kan utløse en tredje palestinsk intifada eller opprør mot den israelske okkupasjonen bare måneder etter at den forrige runden med fredssamtaler kollapset.

Israelsk politi sier seint onsdag at ikke har fått bekreftet bakgrunnen for at Khieder forsvant og at liket hans ble funnet brent utenfor Jerusalem, men anonyme myndighetskilder sier til israelske medier at han trolig ble drept av jøder i en «nasjonalistisk kriminell handling», skriver Washington Post.

Samlet sikkerhetsråd Drapet på Khieder skjedde to dager etter at de tre israelske tenåringene Naftali Fraenkel (16), Gilad Shaar (16) og Eyal Yifrach (19) ble funnet drept etter å ha vært forsvunnet i 18 dager. Drapene utløste sterke reaksjoner av sinne og sorg, og israelske myndigheter, som har lagt skylda på Hamas, angrep Hamas-mål allerede samme dag.

Israel statsminister, Benjamin Netanyahu, ba om tilbakeholdenhet da han samlet sitt sikkerhetsråd for den tredje kveld på rad for å diskutere kidnappingene og drapene.

- Politiet må raskt etterforske hvem som sto bak det hatefulle drapet og motivet. Ingen må ta loven i sine egne hender, sier han.

GATEKAMPER: Palestinske demonstranter havnet i sammenstøt med israelsk politi i Øst-Jerusalem onsdag. Foto: AFP PHOTO / THOMAS COEX
GATEKAMPER: Palestinske demonstranter havnet i sammenstøt med israelsk politi i Øst-Jerusalem onsdag. Foto: AFP PHOTO / THOMAS COEX Vis mer

Den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas fordømte på sin side israelske bosettere for «å drepe og brenne en liten gutt».

- Israel må holde drapsmennene ansvarlige, sier Abbas.

- Ventet på morgenbønn Ettersom nyheten om drapet på den palestinske tenåringen spredte seg, brøt det ut gatekamper mellom sikkerhetsstyrker og beboere i tenåringens nabolag i Øst-Jerusalem, som er blitt annektert av Israel. Demonstrantene kastet brannbomber og steiner mot israelsk politi og soldater. Sikkerhetsstyrkene svarte med tåregass, gummikuler og røykgranater.

Slektninger av Khieder sier at han ble kidnappet ved 4-tida onsdag morgen mens han ventet alene utenfor huset sitt på morgenbønnen. Tanta hans, Bushra Abu Khieder, sier, ifølge Washington Post, at et overvåkingskamera i ektemannens butikk fanget opp hendelsen. Opptaket viser at en bil kjører fram og tilbake foran nevøen tre ganger. Da den til slutt stoppet opp, gikk en av passasjerene ut og stilte ham eet spørsmål før han trakk ham inn i bilen, opplyser hun. Israelsk politi gransker nå opptaket.

- Sønnen min er blitt ranet fra fanget mitt. Deres sønner var viktige for dem, akkurat som min sønn er viktig for meg, sier tenåringens mor, Suha Abu Khieder, ifølge Washington Post.

- Kollektiv avstraffelse Israelske styrker har gjennomført massive sikkerhetsoperasjoner på Vestbredden de siste ukene. Mer en 400 mistenkte terrorister er arrestert og minst fem palestinere er drept i jakten på de da savnede israelske tenåringene.

Det israleske militæret sier at ni raketter ble avfyrt mot Israel fra den Hamas-kontrollerte Gaza-stripen, men at de alle havnet i ubebodde områder. Israel svarte med flyangrep mot det de hevder er stedene rakettene ble avfyrt fra.

BEGRAVELSE: Avi og Rachel Fraenkel omfavner hverandre i begravelsen til sønnen Naftali. Han var en av de tre israelske tenåringene som ble funnet drept. Foto: AP Photo/Tomer Appelbaum
BEGRAVELSE: Avi og Rachel Fraenkel omfavner hverandre i begravelsen til sønnen Naftali. Han var en av de tre israelske tenåringene som ble funnet drept. Foto: AP Photo/Tomer Appelbaum Vis mer

Samtidig samlet israelere seg vest i Jerusalem for å protestere mot det de mente var en for svak respons fra myndighetene mot drapene på de israelske tenåringene.

- Folket krever kollektiv avstraffelse, ropte de.

- Ikke forskjell på blod USAs utenriksminister John Kerry fordømte på det sterkeste «den foraktelige og meningsløse bortføringen og drapet på» den palestinske tenåringen.

- På dette anspente og farlige tidspunktet må alle parter gjøre alt som står i deres makt for å beskytte sivile og opptre med fornuft og tilbakeholdenhet, ikke gjensidige beskyldninger og hevn, sier Kerry.

Faren til en av de drepte israelske tenåringene, Yishai, fordømte også drapet på den palestinske gutten.

- Det er ikke noe forskjell på blod og blod, sa han til israelske reportere.

I SORG: Suha Abu Khieder, er mor til palestinske Mohammad *16( som ble drept onsdag. Her viser hun fram et bilde av sønnen. Foto: REUTERS/Ammar Awad
I SORG: Suha Abu Khieder, er mor til palestinske Mohammad *16( som ble drept onsdag. Her viser hun fram et bilde av sønnen. Foto: REUTERS/Ammar Awad Vis mer
SAMMENSTØT: Palestinere krangler med israelsk grensepoliti i Jerusalem. Foto: AP Photo/Mahmoud Illean
SAMMENSTØT: Palestinere krangler med israelsk grensepoliti i Jerusalem. Foto: AP Photo/Mahmoud Illean Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer