- Palin brøt hjemstatens regler

Palin kritiseres for lovbrudd, men slår tilbake på Twitter.

FÅR KRITIKK: Sarah Palin. Foto: REUTERS/Hans Deryk/Scanpix
FÅR KRITIKK: Sarah Palin. Foto: REUTERS/Hans Deryk/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ser aldri ut til å roe seg ned rundt tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin.

Nå mener granskere at Palin høyst sannsynlig har brutt hjemstatens lover, ved at hun ba om donasjoner til et fond for å dekke advokatutgiftene knyttet til de andre granskningene av henne.

Det melder blant annet Alaskas største avis Anchorage Daily News (ADN) og nyhetsbyrået AP.

- Det er grunn til å tro at Palin brukte sin posisjon som guvernør til personlig vinning i brudd med loven, sier advokaten som har hatt ansvar for rapporten, Tom Daniel, til ADN.

Palin har svart på følgende måte på Twitter:

- Angående sak om angivelige brudd på etikkreglene: Ikke noe er avgjort, vi ble nettopp bedt om å gi ny informasjon, det har ikke kommet noen endelig rapport.

Tatt i forsvar

Hun blir også delvis tatt i forsvar av granskeren Daniel.

- Det virker urettferdig at guvernøren må leie inn en advokat for sine egne penger for å forsvare seg mot saker som dukker opp fordi hun er i posisjon som guvernør, samtidig som hun ikke har lov å til samle inn donasjoner til det fordi hun sitter i den samme posisjonen, skriver han i granskningsrapporten.

Fondet ble etablert etter Palin måtte ut med omtrent 600 000 dollar i advokatutgifter, knyttet til granskningen av den såkalte «Troopergate»-saken, der hun ble beskyldt for å ha misbrukt sin stilling til å få sparket en politimann som lå i en samværskonflikt med Palins søster.

Palin har ifølge ADN fått inn omtrent 250 000 dollar til fondet, som granskerne nå råder henne til å ikke bruke. Mye av donasjonene skal ha kommet fra personer utenfor Alaska som støtter Palin.


Trakk seg

Til stor overraskelse annonserte Sarah Palin tidligere i sommer at hun trekker seg som guvernør i Alaska fra i slutten av juli.

Palin har blitt klaget inn for brudd på statens etikkregler omtrent 20 ganger. Hun har vunnet alle sakene, men har sagt at de stadige anklagene er en av årsaken til at hun trakk seg.

Ryktene var så sterke etter at det ble kjent at hun trakk seg at FBI måtte gå ut og si at de ikke etterforsket henne.

Palin selv har sagt at David Lettermans drøye spøk om hennes datter var en av hovedårsakene til at hun trakk seg. Hun har også sagt at hun spurte alle barna sine, inkludert babyen Trig, om hva hun skulle gjøre før hun bestemte seg.

TIDLIGERE VISEPRESIDENTKANDIDAT: Sarah Palin, her fotografert med John McCain, da sistnevnte gikk på scenen for å erkjenne valgnederlaget. Foto: REUTERS/Mike Blake/Scanpix
TIDLIGERE VISEPRESIDENTKANDIDAT: Sarah Palin, her fotografert med John McCain, da sistnevnte gikk på scenen for å erkjenne valgnederlaget. Foto: REUTERS/Mike Blake/Scanpix Vis mer