Palin hetses av sine egne

Etter kåring av de 100 mest innflytelsesrike personene i verden.

FARVEL OG PÅ GJENSYN: Sarah Palin under valgvaken i Phoenix, Arizona, i fjor. Da brast visepresidentdrømmen. Kanskje kommer hun tilbake som presidentkandidat i 2012? Foto: REUTERS/Mike Blake/SCANPIX
FARVEL OG PÅ GJENSYN: Sarah Palin under valgvaken i Phoenix, Arizona, i fjor. Da brast visepresidentdrømmen. Kanskje kommer hun tilbake som presidentkandidat i 2012? Foto: REUTERS/Mike Blake/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Mens president Barack Obama og demokratene er i ferd med å få kontroll over begge kamrene i Kongressen, sliter republikanerne med å finne en vei ut av uføret.

Etter åtte år ved makten gjorde president George W. Bush republikanerne svært upopulære ved å etterlate en dyp finanskrise og to kriger. Likevel søker noen av de mest fremtredende republikanerne råd hos Bush-veteraner fram mot Kongressvalget i 2010.

Mens den eneste republikaneren som synes å ha en viss popularitet, Sarah Palin, stenges ute i kulden.

De vakreste?
- Var det en liste over de vakreste eller de mest innflytelsesrike menneskene? Jeg er ikke sikker. Hvis det er de vakreste, så skjønner jeg. Vi er ikke særlig søte, sa en smilende og alltid like solariumsbrun Mitt Romney, da han gjestet CNN-programmet «State of the Union» i går.

Romney var nettopp blitt bedt om å kommentere at Sarah Palin og Rush Limbaugh var de to eneste republikanerne som var kommet med på magasinet Time's liste over de 100 mest innflytelsesrike personene i verden.

Ved presidentvalget i fjor forsøkte Romney å bli republikanernes kandidat, men tapte. Alaska-guvernør Sarah Palin ble John McCains overraskende valg av visepresidentkandidat.

Hun gjorde seg blant annet bemerket gjennom et uheldig TV-intervju med Katie Couric, som igjen ble gjenstand for parodier og gjentatte repriser. Da valgnederlaget var et faktum ble Palin beskyldt for grenseløs kunnskapsmangel og pengesløseri.

Selv om Romneys kommentar og henvisning til Palins utseende etterpå ble avfeid som en spøk, gjenspeiler den likevel en uro i de republikanske partirekkene.

Ifølge det politiske nettstedet Politico hersker det nesten en følelse av desperasjon blant mange av partitoppene over all medieoppmerksomheten radioverten Limbaugh og særlig Palin får.

MED ET SMIL: Tidligere Massachusetts-guvernør og presidentkandidat Mitt Romney spøkte med at Sarah Palin hadde fått plass på magasinet Time's liste. Foto:  Mario Tama/Getty Images/AFP
MED ET SMIL: Tidligere Massachusetts-guvernør og presidentkandidat Mitt Romney spøkte med at Sarah Palin hadde fått plass på magasinet Time's liste. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP Vis mer

Større i media
- Hun er større i media enn i virkeligheten. Palin er den eneste republikanske politikeren som akkurat nå er interessant, litt annerledes, var tilknyttet den forrige valgkampen og av og til er opphavet til en historie i National Enquirer, sier Mike Murphy, politisk rådgiver og venn av McCain.

Romneys kommentar var også oppsiktsvekkende fordi misnøyen med Palin sjelden målbæres av fremtredende republikanere. I stedet forsøker de gjerne å ignorere henne, eller utelate henne fra lister over kommende republikanske stjerner.

Det til tross for at Palin fortsatt appellerer til konservative grassrotvelgere, og kanskje stiller som kandidat i 2012.

Ved siden av Romney under gårsdagens CNN-program, satt Eric Cantor, republikanernes minoritetsleder i Representantenes hus. Cantor valgte å formulere Palin-kritikken mer subtilt.

- Det er noen som forsøker å få det til å handle om personligheter, men egentlig dreier det seg om ideer.

Cantor og Romney skal, sammen med andre partitopper, legge ut på  en «lyttetur» under slagordet Nasjonalt råd for et nytt Amerika. Palin er ikke med på turneen. Hun skal ha unnlatt å svare på henvendelser.

Ber Bush-veteraner om råd
Mens Sarah Palin tilsynelatende er ute i kulden, tas Bush-rådgivere inn i varmen.

Tidligere pressetalskvinne i Det hvite hus, Dana Perino, tidligere Bush-rådgiver Ed Gillespie og tidligere visepressetalsmann Tony Fratto er blant dem som skal gi råd om hvordan republikanerne skal nå fram med budskapet sitt.
Republikanerne mobiliserer nå for fullt fram mot Kongressvalget i 2010, det vil si om bare 18 måneder.

Republikanernes kommunikasjonssjef i Kongressen, Matt Lloyd, sier Perino, Gillespie og Fratto representerer «gullstandarden for kommunikasjon».

PÅ TUR: Republikanernes minoritetsleder i Kongressen, Eric Cantor, har sammen med Mitt Romney lagt ut på en turné for et nytt Amerika. Uten Sarah Palin. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/SCANPIX
PÅ TUR: Republikanernes minoritetsleder i Kongressen, Eric Cantor, har sammen med Mitt Romney lagt ut på en turné for et nytt Amerika. Uten Sarah Palin. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer

Demokratene derimot velger selvsagt å tolke strategien som en manglende evne til å innse at Bush-politikken var skadelig.

- Å gjenforene Bush-operasjonen er som å lage flere scener til en veldig dårlig film. Republikanerne i Representantenes hus burde heller holde seg hjemme, se såpeoperaer og komme på nye ideer for partiet, sier Doug Thornell, talsmann for den demokratiske kongressrepresentanten Chris Van Hollen, til Politico.

Obamas joker
Mens republikanerne forsøker å samle seg fram mot valgene i 2010 og 2012, er Obama og demokratene i ferd med å få flertall i Senatet.

Det skjer etter at senator Arlen Spector i forrige uke overraskende gikk over til å bli demokrat.

Alt tyder på at Al Franken, tidligere komiker, ligger an til å gå seirende ut av valget og rettsprosessen som nå pågår i Minnesota.

Skjer det, har Obama og demokratene sikret seg de 60 plassene i Senatet som er nødvendig for unngå filibustertaktikk fra republikanerne. Det vil blant annet bety at Obama står nærmest fritt til å utpeke hvem som skal etterfølge høyesterettsdommer David Souter.

Det vil også gjøre det langt enklere for Obama-administrasjonen å få i gjennom den varslede helsereformen.

Satirikeren Al Franken har dette å si om sin rolle i politikken, ifølge The Times.

- Jeg er interessert i politikk av helt feil årsaker. Jeg er interessert i underholdningsverdien av den.

OBAMAS JOKER: Komikeren Al Franken vil trolig bli tungen på vektskålen for Obama og demokratene i Senatet. Foto: Jeffrey Thompson/Getty Images/AFP/SCANPIX
OBAMAS JOKER: Komikeren Al Franken vil trolig bli tungen på vektskålen for Obama og demokratene i Senatet. Foto: Jeffrey Thompson/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer