- Palin trodde dronning Elizabeth styrte britenes tropper i Irak

Nye angivelige avsløringer fra katastrofevalgkampen i kjendisfilm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle med en fascinasjon for TV-serier som «West Wing» og som måtte lengte tilbake til presidentvalgkampen i USA, med tvekamper og intriger både blant demokrater og republikanere, kan tilsynelatende se fram til «Game Change», HBOs dramatisering av John McCain og Sarah Palins tid som president- og visepresident-kandidat.

TV-filmen er basert på boka med samme navn, skrevet av journalistene John Heilemann og Mark Halperin, som tok for seg hele valgkampen og avslørte flere detaljer fra begge sider av valgkampen.

Men filmen er altså i hovedsak sentrert rundt Palin og McCain, og har Julianne Moore i rollen som Palin og Ed Harris i rollen som McCain.

Nye beskyldninger I boka ble Palin blant annet beskyldt for å ikke vite at Sør-Korea og Nord-Korea var to ulike nasjoner og at hun angivelig trodde at Saddam Hussein stod bak 11. september-terrorangrepet.

Det ser ut til å komme nye beskyldninger i filmen, og filmskaperne har tilsynelatende snakket med en rekke personer som var involvert i valgkampen for å kunne gjenskape ulike hendelser.

Steve Schmidt, en av McCains nærmeste medarbeidere i valgkampen, og Nicolle Wallace, som jobbet tett på Palin, har sagt til LA Times at de mener filmen er «svært troverdig», selv om enkelte detaljer avviker. Schmidt har også vært åpen på at han har blitt intervjuet av Heilemann og Halperin i forbindelse med boka.

«Dialog med dronningen» Britiske The Telegraph har fått tilgang til deler av innholdet i filmen, og blant annet en scene hvor Schmidt og Palin drev forberedelser til debatter og intervjuer.

Ifølge avisa ble Palin spurt hva hun ville gjøre hvis britene begynte å vurdere sitt engasjement i Irak-krigen. Palin skal da ha svart at hun ville «fortsette å ha en åpen dialog med dronningen». Schmidt skal da ha svart at riktig person å forholde seg til nok ville være statsministeren, som den gang var Gordon Brown.

Det er fra tidligere kjent at Schmidt og Wallace har et svært anstrengt forhold til Palin.

- Manipulerer historien Palin og hennes rådgivere hevder at opplysningene som framkom i boka var uriktige. De mener også at filmen er fiksjon.

- Jeg har ikke sett HBOs siste forsøk på å manipulere historien. Men, basert på beskrivelsene og rapportene vi har fått fra de som har sett den, så har HBO forvrengt, vridd og funnet på «fakta» for å skape en falsk historie og tiltrekke seg seere. De kaller det et dokudrama, men det er lite dokumentarisk over det. HBO må legge til en undertittel om at filmen er fiksjon, sier Tim Crawford i SarahPAC ifølge Washington Post.

VIL IKKE SE FILMEN: Sarah Palin kaller filmen fiksjon og sier hun ikke vil bruke tid på å se den. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix
VIL IKKE SE FILMEN: Sarah Palin kaller filmen fiksjon og sier hun ikke vil bruke tid på å se den. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix Vis mer

Palin selv sa søndag følgende i et intervju med Fox News:

- Jeg er virkelig ikke bekymret over en HBO-film basert på en falsk historie når det er så mye annet å være bekymret over.

- Jeg er lei meg for at millioner av mennesker kommer til å kaste vekk tiden sin. Jeg vil ærlig talt ikke kaste bort tiden min på å se den og jeg oppfordrer andre til å finne noe annet og mer produktivt å gjøre, sier hun i intervjuet.

Boka som filmen er basert på er for øvrig blitt kritisert for sine manglende åpne kilder.

SPILLER PALIN: Julianne Moore. Foto: AP Photo/Dan Steinberg/Scanpix
SPILLER PALIN: Julianne Moore. Foto: AP Photo/Dan Steinberg/Scanpix Vis mer