Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Europas mest etterforskede drap:

Palme-drapet: - Alt stemmer. Mye mulig det var Stig

32 år etter: Første gang vitne navngir annet vitne fra dramaet på Sveavägen 28. februar 1986.

KOM UT VED DRAPSSTEDET TO MINUTTER FØR: Et vitne sier nå det er "mye mulig" at reklamekonsulent Stig Engström var mannen han så løpe bort fra drapsstedet i Sveavägen 28. februar 1986. Foto: Weine Lexius, Expressen.
KOM UT VED DRAPSSTEDET TO MINUTTER FØR: Et vitne sier nå det er "mye mulig" at reklamekonsulent Stig Engström var mannen han så løpe bort fra drapsstedet i Sveavägen 28. februar 1986. Foto: Weine Lexius, Expressen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

32 og et halvt år etter det uoppklarte drapet på Sveriges statsminister Olof Palme (59), peker nå ett av vitnene for aller første gang ut et annet vitne som «mye mulig» drapsmann.

Palme-drapet er etterkrigstidas mest omtalte og mest etterforskede drap på en statsleder i Europa.

Christer Pettersson (døde 57 år gammel i 2004) ble i 1989 både dømt og seinere frikjent for drapet.

Palme ble skutt og drept med en Smith & Wesson-revolver på Sveavägen i Stockholm klokka 23.21 fredag 28. februar 1986 da han og kona Lisbeth kom fra kino.

I alt 22 personer er registrert som vitner da det skjedde eller like etter.

- Mye mulig han

Nå sier vitnet Lars Jeppsson til Expressen at det er «mye mulig» at drapsmannen var Stig Engström, en reklamekonsulent i forsikringsselskapet Skandia.

Engström sjekket ut av kontorbygningen på Svevägen 44 rett ved drapsstedet klokka 23.19 - to minutter før Palme ble skutt.

Engström ble kjent som Skandia-mannen. Han stilte opp i alle medier, og var det mest profilerte vitnet de første dagene etter Palme-drapet.

23. mai i år avdekket det svenske magasinet Filter at den nye etterforskningsledelsen har endret Stig Engströms status fra vitne til hovedmistenkt.

Og nå trekker et av de andre vitnene inn Skandia-mannen som «mye mulig» drapsmann.

Et endelig svar den ene eller andre veien må komme gjennom tekniske bevis. I mai fortalte Filter at politiet sjekket to våpen av samme type som Palme ble skutt og drept.

Døde i 2000

De kom fra samlingen til en dalevende venn av en Engström, en våpensamler.

Palme-kritiske Engström selv hadde også flere slike revolvere.

Engström døde i 2000.

Nå har Carl Jeppsson, et av politiets fremste vitner, sett på bilder og rekonstruert sine opplevelser februarkvelden 1986.

Han har tidligere beskyldt politiet for å presse ham til å vitne om at det var Christer Petterson han så. Han har sjelden gitt intervjuer.

Jeppsson sto ved Tunnelgatan og hørte skuddet på Sveavägen.

Han så gjerningsmannen bakfra løpe opp en trapp. Oppe i trappa snudde drapsmannen seg og så mot Jeppsson og drapsstedet.

- Alt stemmer jo

- Det kjennes mye mulig at det var han. Jeg kan ikke være hundre prosent sikker, men alt stemmer jo - stilen, klærne og kroppsbygningen, sier Jeppsson til Expressen.

- Ryggtavla på mannen jeg så, ser nøyaktig lik ut på bildene nå som jeg har beskrevet. Lengden kan også stemme. Mannen jeg så var hodet høyere enn meg, det vil si rundt 180 centimeter. Til og med capsen og den mørke jakka stemmer, sier Jeppsson etter å ha sett gjennom bildene på nytt.

- Ikke Christer Pettersson

Seint på kvelden 28. februar 1986 hadde Lars Jeppsson kommet fra puben Tre Backar.

Han anklager fortsatt «den litt aggressive, tøffe stilen» politiet brukte for å forsøke å presse han til å vitne om at det var Christer Pettersson han hadde sett - slik han opplevde det.

- Men jeg kjente jo til Pettersson tidligere fra Sollentuna. Jeg visste at det ikke var han jeg hadde sett. Så jeg bestemte meg for ikke å gi meg, men forsøkte å fortelle korrekt hva jeg hadde sett og hørt, sier Lars Jeppsson til Expressen mer enn 32 år etter.

Hele Norges coronakart