Palme-etterforsker Hans Holmér er død

Hans Holmér, den første etterforskningslederen etter drapet på Olof Palme, døde i går 71 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Holmér døde i sitt hjem i Skåne ved 20-tiden fredag kveld etter lang tids sykdom. Han var fylkespolitimester da Olof Palme ble drept februar 1986. Uten å tvile bestemte han seg for å lede etterforskningen selv. Det var han som i TV viste fram pistoler, fantombilder og forkynte at det var 95 prosents sjanse for at hovedsporet var det riktige.

Mot slutten av 1986 ble han kåret til årets svenske av nyhetssendingen Rapport fordi han «ledet jakten på Olof Palmes drapsmenn med ukonvensjonelle og omstridte metoder, og med utrettelig optimisme». Et par måneder senere var han ute i kulden.

Etter ordre fra Holmér pågrep politiet 20 kurdere i januar 1987. Kort tid etter ble de sluppet fri, og Holmérs tid var ute. I mars samme år søkte han avskjed.

Selv mot slutten av 1990 trodde Holmér mest på Kurdersporet. Han mente det var feigt at påtalemyndigheten ikke ville kjøre løpet ut.

Holmér fikk i 1988 jobb som FN-ekspert på narkotikaspørsmål. I 1988 kom boken hans «»Olof Palme er skjuten!», som skapte stor oppstandelse blant de nye drapsetterforskerne. De mente boken gjorde etterforskningen vanskeligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer