UOPPKLART DRAPT: Sørgende landsmenn valfartet til åstedet lang tid etter at statsminister Olof Palme ble drept i Stockholm om kvelden 28. februar 1986. 32 år senere etterforskes drapet fortsatt. Foto: NTB Scanpix
UOPPKLART DRAPT: Sørgende landsmenn valfartet til åstedet lang tid etter at statsminister Olof Palme ble drept i Stockholm om kvelden 28. februar 1986. 32 år senere etterforskes drapet fortsatt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Svensk ekspert: - Endret Lisbet Palme syn på hvem som drepte ektemannen?

Palme-etterforskere planla nytt avhør. - Lisbet Palmes død kan gi tilbakeslag

Nå må etterforskerne greie seg uten det nærmeste vitnet til drapet på statsminister Olof Palme i 1986.

Torsdagens nyhet om Lisbet Palmes (87) død kan gi et nytt tilbakeslag i flere tiårs forsøk på å finne den som drepte hennes ektemann Olof Palme.

Den daværende svenske, sosialdemokratiske statsministeren ble drept den 28. februar 1986 i Stockholm sentrum, etter et kinobesøk med familien. Da Palme ble skutt i Sveavägen gikk han side om side med kona.

I dag torsdag skriver Expressen at nåværende etterforskningsleder for Palme-drapet, Krister Petersson, hadde planer om å avhøre Lisbet Palme på nytt.

- Endret hun oppfatning?

At Petersson nå blir tvunget til å droppe avhøret, frykter forfatteren Gunnar Wall kan bety et nytt tilbakeslag.

INTERNASJONAL KARRIERE: Lisbet Palme hadde en internasjonal karriere som forkjemper for barns rettigheter. Her er hun på en på stortingshøring i Norge i 1996, om seksuelt misbruk av barn. Til høyre daværende barne og familieminister Grete Berget.
Foto: Gunnar Lier NTB / SCANPIX
INTERNASJONAL KARRIERE: Lisbet Palme hadde en internasjonal karriere som forkjemper for barns rettigheter. Her er hun på en på stortingshøring i Norge i 1996, om seksuelt misbruk av barn. Til høyre daværende barne og familieminister Grete Berget. Foto: Gunnar Lier NTB / SCANPIX Vis mer

- Hennes bortgang kan være et tilbakeslag for utredningen, sier Wall til Expressen.

Lisbet Palme utpekte tidlig nå avdøde Christer Pettersson som drapsmannen. Nå tror Wall at hun kan ha forandret mening.

- Det er interessant at anklageren Petersson ville snakke med henne tross hennes tidligere bestemte uttalelser om Christer Pettersson. Hadde hun endret oppfatning, spør Gunnar Wall.

Wall har gitt ut flere bøker om Palme-drapet, og regnes som en ekspert på saken.

Han legger vekt på at nåværende etterforskningsleder Krister Petersson ikke tror drapsmannen var Christer Pettersson.

Selvstendig karriere

At heller ikke sønnene ifølge Wall lenger er overbevist om at Christer Pettersson var drapsmannen, får Wall til å komme med følgende antakelse:

- Man kan stille seg spørsmålet om ikke utredningsgruppen har innledet en ny prosess der familien har vært mer meddelsom.

En nøkkelperson i så fall ville naturligvis ha vært Lisbet Palme selv.

Til tross for sjokket hun opplevde på Sveavägen, greide psykologutdannede Lisbet Palme i åra etter ektemannens død å vie seg til sin egen karriere.

Fra 1987 til 1999 var hun styreformann i UNICEF Sverige, og i 1990-1991 for UNICEF internasjonalt. Hun var også medlem i kommisjonen som gransket folkemordet i Rwanda.

«En uredd og kraftfull talsmann for barns rettigheter», skriver UNICEF Sverige i et minneord hvor Olof Palme eller drapet på ham ikke nevnes.

Ellers har ikke drapet på den tidligere svenske statsministeren på noen måte gått i glemmeboka.

Skandale-etterforskning

Etter at de første åra av etterforskningen ble både skandaløse og resultatløse, har saken levd sitt eget liv, i bøker, i mediene og i svensk politi.

Teoriene har florert.

I 2012 sa den svenske krimforfatter og politi-professor Leif GW Persson til Dagbladet at han mente mordet var en konspirasjon med svensk politi og militære involvert.

- Det var en skandal!, sa Persson om etterforskningen.

- Lisbeth Palme snakket ikke med etterforskerne før det hadde gått flere måneder. Når hun til slutt ble bedt om å være med på en konfrontasjon med den angivelige gjerningsmannen høsten 1988, sa statsadvokaten før hun gikk inn i rommet at morderen var en alkoholisert mann. De 12 andre som sto oppstilt sammen med Christer Pettersson var veltrente brannmenn og polititjenestemenn. Det Lisbeth Palme gjorde var at hun pekte ut alkoholikeren, sa han til Dagbladet.

«Verdens største drapsetterforskning»

Den svenske krimforfatteren hadde på ingen måte gitt opp håpet om en løsning.

- Til slutt vil det være våpenet som ble brukt som avslører morderen, sa Leif GW Persson.

Hittil har han ikke fått rett, men fortsatt jobber en egen Palme-gruppe med etterforskningen av drapet.

I en lang artikkel om Lisbet Palmes død torsdag, skriver det spanske nyhetsbyrået EFE at Palme-etterforskningen regnes for «verdens største etterforskning av en drapssak».

Nå må etterforskerne på saken greie seg uten mer hjelp fra Lisbet Palme.