- Palme ringte, men fikk ikke livvakter

Lisbet Palme bekrefter nå at Olof Palme ringte etter livvakter. Men fikk det ikke. Samme kveld ble han skutt.

- FIKK IKKE LIVVAKTER:  Olof Palme ringte og fikk ikke kontakt med livvaktene, kvelden han ble myrdet, ifølge sønnen Joakim og kona Lisbeth Palme. Foto: John Wahlbarj / AP
- FIKK IKKE LIVVAKTER: Olof Palme ringte og fikk ikke kontakt med livvaktene, kvelden han ble myrdet, ifølge sønnen Joakim og kona Lisbeth Palme. Foto: John Wahlbarj / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I går kveld gjestet Olof Palmes tre sønner Fredrik Skavlans TV-show på SVT og NRK. I programmet kom det for første gang fram at Olof Palme den 28. februar 1986 - kvelden Sveriges statsminister ble skutt ned og drept - selv ringte og ba om å få livvakter før han gikk på kino.

Palme fikk ifølge sønnene ikke kontakt med livvakttjenesten.

Det var Olof Palmes eldste sønn Joakim som fortalte at faren selv hadde forsøkt å få tak i livvakter, før han og Lisbet skulle gå til kinoen.

Ukjent for etterforskerne
I dag sier etterforskningsleder Hans Melander til den svenske avisa Expressen:

- Vi holder på med å undersøke dette nå.

Etter at Joakim Palme kom med opplysningene i intervjuet med Fredrik Skavlan har også Lisbeth Palme bekreftet at Olof Palme ringte, men ikke fikk svar hos SÄPO - det svenske sikkerhetspolitiet.

Olof Palmes sønner - Joakim (54), Mårten (50) og Mattias (44) - stilte for første gang sammen i et intervju - og fortalte om faren.

- Ringte etter livvakter
Etter TV-programmet bekreftet Joakim Palme overfor Expressen at Olof Palme ringte og ba om å få livvakter kvelden han brutalt ble myrdet på Sveavägen i Stockholm.

Tidligere leder for Palmegruppa i svensk politi, Ingemar Krusell stiller spørsmål om opplysningene kan være korrekte.

- Lisbeth Palme har bekreftet i avhør at Olof Palme ikke ville ha livvakter den aktuelle kvelden. De nye opplysningen kan være en erindringsfeil fra Joakim Palme, sier Krusell til Expressen.

Men etter påstandene om erindringsfeil, har Joakim Palme dobbeltsjekket opplysningene med sin mor Lisbet Palme.

- Jeg fikk disse opplysningene direkte fra mor, retter etter mordet. Nå har jeg sjekket med henne om jeg husker rett, og det bekrefter hun, sier Joakim Palme til Expressen.

- Dårlig organisert
Joakim Palme sier at Lisbet Palme har gitt de samme opplysningene til Palmegruppa som fortsatt etterforsker mordet på Sveriges statsminister. 

- Om denne Ingemar Krusell ikke har hatt kjennskap til dette, er det mulig min mor formidlet informasjonen direkte til Hans Holmér (sjef for Palme-etterforskningen), i en av de mange samtalene de hadde, sier Joakim Palme.
 
Familien Palme mener at dette er nok et eksempel på att livvakttjenesten var dårlig organisert.

- Det var ett system som ikke fungerte. Men jag vill også si at det kan være en illusjon å tro att fordi man har livvakter er man beskyttet for alle farer. Ronald Reagan ble også skutt, og han hadde 16 livvakter helt tett innpå seg, sier Joakim Palme.

- Urimelig
Politiprofessor Leif GW Persson er blant de som kan absolutt mest om etterforskningen av Palme-mordet.

TVILENDE:  Politiprofessor Leif GW Persson er skeptisk til opplysningene om at Olaf Palme ringte og ba om livvakter. 
Foto: Jonas Lemberg / Dagbladet
TVILENDE: Politiprofessor Leif GW Persson er skeptisk til opplysningene om at Olaf Palme ringte og ba om livvakter. Foto: Jonas Lemberg / Dagbladet Vis mer

- Det høres urimelig ut. Men jeg kan selvfølgelig ikke utelukke det at det kan være sant, sier Leif GW Persson.

- Hadde dette vært kjent like etter drapet ville det blitt bråk. Spesielt med tanke på at spørsmålet alle stilte rett etter drapet var: Hvor var livvaktene, sier Leif GW Persson.

Christer Pettersson
I showet til Fredrik Skavlan kom det også fram at familien Palme mener drapet er oppklart. Sønnene til Olof Palme var tydelig på at det må ha vært avdøde Christer Pettersson som drepte Olof Palme.

- Mor gjenkjente ham. Det gjorde jeg også, men jeg var litt vag på det i retten, sier Joakim Palme til Expressen.

- GJERNINGSMANN:  Familien til Olof Palme mener det var Christer Pettersson som skjøt ned og drepte Sveriges statsminister. Foto: Jonas Lemberg / Dagbladet
- GJERNINGSMANN: Familien til Olof Palme mener det var Christer Pettersson som skjøt ned og drepte Sveriges statsminister. Foto: Jonas Lemberg / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer