-Palmedrapet blir oppklart

Leif GW Persson tror Palmemordet blir oppklart. Politiprofessoren mener mordet var en konspirasjon og gjerningsmennene finnes hos svensk politi og militære.

-FLERE GJERNINGSMENN:  Politiprofessor Leif GW Persson tror drapet på statsminister Olof Palme blir oppklart. -Jeg tror det var en konspirasjon og at det der flere gjerningsmenn, sier Persson. 
Foto: Jonas Lemberg / Dagbladet
-FLERE GJERNINGSMENN: Politiprofessor Leif GW Persson tror drapet på statsminister Olof Palme blir oppklart. -Jeg tror det var en konspirasjon og at det der flere gjerningsmenn, sier Persson. Foto: Jonas Lemberg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): I forrige uke ble en ny gjerningsmann utpekt i Palme-saken. En såkalt dobbeltgjenger til Christer Pettersson. Teorien blir bestemt avvist av politiprofessor Leif GW Persson.

- Det er bare en av mange teorier som har blitt lansert, konstaterer Persson.

Men politiprofessoren og suksessforfatteren tror at mordet på Sveriges statsminister på Sveavägen i Stockholm sentrum den 28. februar 1986 blir oppklart.

- Ikke Pettersson
- Palme ble myrdet fordi han var en politisk person. Jeg har aldri trodd at det var Christer Pettersson som drepte ham.

- For øvrig kjøpte jeg skapet som Christer fikk laget, da han fikk erstatning fra den svenske staten. Skapet brukte han som barskap. Der oppbevarte han sin yndlingsdrikk — halvparten vodka, blandet med kremlikør, forteller Leif GW Persson.

- Hvordan kan du være sikker på at Christer Pettersson ikke er morderen?

- Christer Pettersson hatet ikke Palme. Etterforskningsledelsen fant en syndebukk, en alkoholisert kriminell, Christer Pettersson.
 
- Men Lisbeth Palme pekte ut Pettersson?

- Det var en skandal! Lisbeth Palme snakket ikke med etterforskerne før det hadde gått flere måneder. Når hun til slutt ble bedt om å være med på en konfrontasjon med den angivelige gjerningsmannen høsten 1988, sa statsadvokaten før hun gikk inn i rommet at morderen var en alkoholisert mann. De 12 andre som stod oppstilt sammen med Christer Pettersson var veltrente brannmenn og polititjenestemenn. Det Lisbeth Palme gjorde var at hun pekte ut alkoholikeren, sier Persson.

- Våpenet er nøkkelen
- Lisbeth Palme skulle vært avhørt samme natt som Palme ble skutt. Alt politiet i Stockholm gjorde den natt var galt. Det krydde av politi i sentrale Stockholm, likevel ble ikke drapsstedet forsvarlig sikret.
 
-Du har som politiprofessor hatt tilgang til etterforskningsmaterialet. Kommer drapet på statsminister Olof Palme noen gang til å bli oppklart? 

- Min erfaring og kriminalhistorien tyder på at gjerningsmannen fortsatt har våpenet han brukte til å myrde Palme. Våpenet er det kjæreste gjerningsmannen har. Han vil aldri kvitte seg med det. Til slutt vil det være våpenet som ble brukt som avslører morderen, sier Leif GW Persson.

- Det var ni vitner som sa de hadde sett gjerningsmannen. Fem av disse har forklart at de så drapsmannen prate med ekteparet Palme. Dette har svensk politi aldri fulgt opp. Politimester Hans Holmér og hans etterforskere valgte isteden å forholde seg til at Lisbeth Palmes forklaring. Hun hevdet at de aldri snakket med drapsmannen, sier Leif GW Persson.

- Kan løse drapsgåten
Den frittalende politiprofessoren legger ikke skjul på at han mener at han skulle klart å løse drapsgåten.

- Gi meg ti gode politietterforskere, så tror jeg nok vi skulle oppklart Palme-drapet, sier Persson.

I Sverige har det de siste 26 åra blitt spekulert i utenlandske etterretningsorganisasjoner, fascistiske grupperinger, kriminelle, Palme-hatere og at personer tilknyttet svensk politi og det svenske militæret egentlig står bak.

- En konspirasjon
- Etter min oppfatning ligger løsningen et sted mellom svenske politimenn og ansatte i det svenske forsvaret. En konspirasjon,  sier Leif GW Persson.

- Vinteren 2011, da det var 25 år siden drapet gikk du ut i den svenske avisen Expressen og ba morderen ta kontakt med deg. Fikk du noen henvendelser?

- Ja, en rekke brev fra dårer som ikke har noe med drapet å gjøre. Ett av brevene var i utgangspunktet interessant, sier politiprofessor Leif GW Persson til Dagbladet. Men han ønsker ikke si noe mer om brevet.

MYRDET:  Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt ned og drept i Stockholm 28. februar 1986. Foto: Odd H. Anthonsen/Dagbladet
MYRDET: Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt ned og drept i Stockholm 28. februar 1986. Foto: Odd H. Anthonsen/Dagbladet Vis mer