ALVORLIG:  NASA publiserte den 19. oktober et oversiktsbilde over den indonesiske øya Borneo mens brannene herjet. Da så det slik ut. Foto: NASA
ALVORLIG: NASA publiserte den 19. oktober et oversiktsbilde over den indonesiske øya Borneo mens brannene herjet. Da så det slik ut. Foto: NASA Vis mer

«Palmeoljebranner» forurenser nabolandene til Indonesia

Ulovlige branner et stort problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mørke skyer og kvelende luft.

Hvert år legger sotet etter Indonesias nedbrente skoger seg som et tykt lag over store deler av landet, samt nabolandene Singapore og Malaysia.

Nettstedet Quarts skriver at brannene i år har sluppet ut mer klimagasser enn USAs totale totale menneskeskapte utslipp i 26 dager i perioden mellom den første september og den fjortende oktober.

Quarts skriver også at Indonesias brannutslipp overgår både Japan og Tysklands årlige utslipp av denne typen gasser.

Overgikk USA De viser til en forskningsrapport frontet av Guido van der Werf ved universitetet i Amsterdam.

Ifølge forskerne skal Indonesias omlag registrerte 100 000 branner så langt i år ha sluppet ut 1,4 milliarder metriske tonn med karbondioksid.

Dette gjør at landet er på god vei til å ha sitt verste skogbrannår på 18 år - et år der brannene forårsaket en miljøskader til en verdi av 9 milliarder dollar, ifølge Guardian.

- Hvis det holder seg like tørt som det er nå, kan vi vente oss en av de verste klimahendelsene på lenge, sier Robert Field ved Universitetet i Columbia om utviklingen som ikke bare kommer som følge av naturens gang.

Menneskapte branner særlig farlige Hvert år blir et antall branner antent for å tilrettelegge for landbruk, både i stor og liten skala, blant annet for å rydde plass til landets produksjon av palmeolje.

Det er særlig menneskapte branner som bekymrer seniorforsker Bjørn Samset ved Cicero.

- Skogbranner har definitivt en klimaeffekt, og spesielt når de er menneskeskapte. Sammenlignet med andre kilder er effekten på global oppvarming imidlertid begrenset, selv i år med ekstrem brenning som nå, skriver Samset til Dagbladet.

Samset går god for tallmaterialet brukt av de nederlandske forskerne, men legger vekt på at andre faktorer enn disse som må tas hensyn til i tolkningen av brannenes effekt.

Forskeren understreker skillet mellom drivhusgassene som diskuteres i artikkelen, og sot - som er årsaken til luftforurensningen lokalt.

- I utgangspunktet er drivhusgasser fra skogbranner mye mindre skumle enn de fra fossile brensler, selv om det er akkurat samme gass. Grunnen er at karbon i trær er en del av det aktive karbonkretsløpet, mens det fossile karbonet har ligget begravd i hundrevis av millioner av år, skriver Samset.

- Vanskelig å sammenligne med land I eposten utdyper han videre at forurensningen fra brannene likevel er mer sammenliknes med drivhusgasser fra fossile kilder på grunn av Indonesias myrland.

- Skogbrannene her ligger på myrgrunn. Myr lagrer karbon over lengre tid enn trær, og utslippene derfra har dessuten mye metan som er en veldig potent drivhusgass. Sammenligningen med utslippene til USA er likevel litt tynn. Brannene er bare større enn USAs utslipp på enkeltdager, mens USA jo slipper ut hver dag i året, fortsetter Samset.

På spørsmål om hvor mye skogbranner bidrar til global oppvarming svarer forskeren følgere:

- Relativt lite - faktisk så lite at det er vanskelig å anslå. Vi regner gjerne at sot fra skogbranner er en viktigere kilde til globale klimaendringer enn selve drivhusgassene, men merk at jeg da sier «klimaendringer» og ikke global oppvarming. Selv om sot også er oppvarmende, så er den enda viktigere for endringer i skyer og nedbør - ting som merkes mer lokalt.

Global oppvarming kan føre til mer brann Bjørn Samset frykter imidlertid at den globale oppvarmingen vil føre til enda flere skogbranner på verdensbasis.

Forskeren viser til værfenomenet El Niño, der varme strømmer kommer til overflaten i Stillehavet, som har gjort blant annet Indonesia varmere og tørrere enn vanlig.

- Jo varmere i snitt, jo voldsommere branner. Det brenner hvert år, både naturlig og menneskeskapt, og hvis skogen er tørr vil den naturligvis brenne lettere, skriver Bjørn Samset til Dagbladet.

 STORE MENGDER BRANNER:  Det store antallet branner i Indonesia har ført til dårlig luftkvalitet i store områder av det tett befolkede landet. Her jobber en indonesisk soldat med slokningsarbeid i august 2015. Foto: YT Haryono/Polaris
STORE MENGDER BRANNER: Det store antallet branner i Indonesia har ført til dårlig luftkvalitet i store områder av det tett befolkede landet. Her jobber en indonesisk soldat med slokningsarbeid i august 2015. Foto: YT Haryono/Polaris Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer