Pamp for ulykkes- ofre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke nok med at han starter støttegruppe for de overlevende etter «Sleipner»-ulykken. Roy Erling Furre vil dra i gang støtteforening for passasjerene som overlevde Åsta-ulykken i samme slengen. Etter at han selv gikk ned med «Sleipner», har fagforeningsmannen utnevnt seg selv til pamp for ulykkesofre.

- Når du er med i en ulykke, er det lett å bli nøytralisert og passiv. Forulykkede mennesker blir lett en offergruppe, sier han.Det er langt fra noen tilfeldighet at det ble akkurat Roy Erling Furre som startet støtteforeningen for passasjerene på «Sleipner». Den tidligere offshoreansatte er til daglig organisasjonssekretær i Oljearbeidernes Fellessammenslutning. OFS er kanskje det mest rebelske og villstyrige fagforbundet i Norge, og Furre har fem streiker bak seg.- Med min erfaring var det helt naturlig at jeg tok initiativ til denne støtteforeningen. Vi er en gruppe som sitter i mørket, og jeg har lommelykt. Jeg er vant til å møte mektige folk, og blir ikke imponert av blådresstyper. Vi kommer til å være en refsende faktor overfor rederiet, Sjøfartsdirektoratet og andre ansvarlige instanser. De vil merke vår vrede, sier Furre.Tobarnsfaren, som er ukependler mellom Stord og Stavanger, er veldig mild i målet til å være så sint. Men sint er han, og stordabuens krav er høye: Furre vil ha et møte med statsminister Bondevik, han vil ha penger fra staten til å drive støtteforeningen, han vil at rederiet skal prioritere sikkerhet foran inntjening, og han vil se hoder rulle i Sjøfartsdirektoratet.I morgen samler han sine medofre for offisielt å etablere støttegruppa. Målet er å sørge for økonomisk kompensasjon og menneskelig oppfølging av dem som var med i ulykken.

I Furres forslag til statutter heter det at støtteforeningen skal hjelpe andre ulykkesofre til å etablere liknende grupper. Så kom togkatastrofen.

- Jeg ble helt målløs da jeg hørte om ulykken. Jeg hadde sett for meg en slags stafettpinneordning, men jeg hadde aldri trodd at det skulle bli aktuelt så raskt. Hvis passasjerene fra togulykken vil starte sin egen støttegruppe, kan de få et ferdig opplegg fra meg.- Alle som forulykker bør lage egne støtteforeninger, på sine egne premisser. Dette bør bli etablert som en offentlig forordning med tanke på framtidige ulykker. De siste dagers hendelser på Rørosbanen og «Baronen» viser at sikkerheten i Norge er ute av kontroll, mener Furre.