Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pamper i stjerneglans

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I morgen avgjør Idrettstinget hvem som skal etterfølge Arne Myhrvold som idrettspresident i NIF: Konsernsjef Kjell O. Kran eller skipresident Jan Jensen. Uansett hvem som vinner, kaster påstandene om skitten maktkamp i det skjulte og bakvasking som herskende miljøfaktor på topplan i landets idrettsorganisasjoner, skygger over helgas møte i Ålesund.
  • Det påfallende med striden om hvem som skal lede organisasjonen med mer enn 1,3 millioner medlemmer, er likevel det rungende fraværet både av interessante kandidater og åpenhet i valgkampen. Idretten er landets største massebevegelse og preger samfunnet på godt og ondt i en grad knapt noen kunne forestilt seg for et par generasjoner siden. Det burde være et krav at kandidatene til toppvervet måtte presentere et helhetlig syn på idrett og samfunn i en reell valgkamp.
  • Det er ikke godt nok å være den såkalte grasrotas mann, som Jensen, eller de store særforbundenes mann, som Kran, når vi snakker om å lede et samfunnsområde som legger føringer langt ut over egne arenaer. Idretten skaper superstjerner, store formuer og kapitalbevegelser, livsstiler, trender og holdninger. Den legger betydelige premisser for medienes bruk av ressurser og det sivile samfunnets bruk av fritid. Da etterlyser vi et vidtfavnende samfunnssyn når presidentstillingen skal besettes. Da handler det om mer enn den gamle debatten om toppidretten versus bredden.
  • Det er ikke nødvendigvis noe problem at stadig flere av oss, særlig voksne kvinner, driver sport og mosjon utenfor idrettsforbundene. Fysisk trening foregår i dag like gjerne i helsestudioer, på rullebrett eller i joggesko på torg og gater, som innenfor det organiserte fellesskapet til Idrettsforbundet. Og muligens er NIFs oppgaver for mange og sprikende til å la seg samle under én paraply.
  • Men organisasjonen som mottar 600 millioner kroner årlig i statlig støtte, har et betydelig ansvar for at fellesskapet rundt idretten får et skikkelig innhold. Den skal ikke være karrierevei for maktkåte menn som trekkes mot rampelyset og glansen fra de store stjernene.