POPULÆRT:  New Zealand er et av de landene som oftest blir brukt til å gjemme penger unna for skattemyndigheter. Det skriver Reuters som refererer til lekkasjer basert på 61 000 dokumenter relatert til landet. Her et bilde av Auckland. Foto: Scanpix
POPULÆRT: New Zealand er et av de landene som oftest blir brukt til å gjemme penger unna for skattemyndigheter. Det skriver Reuters som refererer til lekkasjer basert på 61 000 dokumenter relatert til landet. Her et bilde av Auckland. Foto: ScanpixVis mer

Panama-papirene: - Dette er stedet de rike gjemmer pengene sine

- Vi er bare en fotnote i denne historien, sier statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): New Zealand er et av de landene som oftest blir brukt til å gjemme penger unna for skattemyndigheter.

Det skriver Reuters som refererer til lekkasjer basert på 61 000 dokumenter relatert til landet.

Disse kommer fra det Panama-baserte firmaet Mossack Fonsecka som aktivt begynte å promotere landet i 2013 gjennom en selskapsopprettelse i Auckland.

Les mer om Panama og avsløringene her

Populært blant bankmenn New Zealand skal ha blitt sett på som et som et godt sted å overføre penger til på grunn av landets konfidensialitet, lover og skatteordninger, ifølge Radio New Zealand.

Ifølge et av dokumentene skal selskapet ha brukt landet i stort omfang på vegne av kunder som ville unngå beskatning.

De typiske kundene skal ha vært høytstående ekvadorianske bankmenn, colombianske bilselgere, samt rike og innflytelsesrike meksikanere.

Avvisende statsminister Regjeringen i New Zealand har benektet overfor lokale medier at landet har blitt brukt i en storstilt flukt fra strengere skattemyndigheter.

- New Zealand er knapt en fotnote i disse dokumentene. Vi blir nesten ikke nevnt , sier statsminister John Key, ifølge Reuters.

Professor Michael Littlewood ved universitetet i Auckland er i midlertid ikke like overrasket over nyheten, skriver Radio New Zealand.

De refererer til en studie publisert av økonomieksperten gjort forrige måned. Der uttrykte han at liten tvil om at New Zealand var et attraktivt skatteparadis.

- Definisjonen på et skattebevis er når et land med vilje lar seg bruke for å unngå andre lands skatteordninger. Etter denne definisjonen, så er New Zealand et skatteparadis, skriver Littlewood.

Mange avsløringer Avsløringene om New Zealand er bare en av flere offentliggjøringer som har kommet i forbindelse med dokumentene fra Mossack Fonseca.

Dokumentene har blant annet offentliggjort finansielle ordninger brukt av en rekke innflytelsesrike personer, skriver Reuters.

Blant disse er den tidligere statsministeren av Island, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, samt venner av Vladimir Putin, slektninger av Kinas president Xi Jinping og slektninger av mektige engelskmenn.

Dette etter at den tyske avisa Süddeutsche Zeitung fikk tak i dokumentene og delte dem med en flere andre aviser.