Panamakanalen skifter eiere

I morgen gir USA fra seg kontrollen og inntektene fra Panamakanalen til nettopp Panama. Men overleveringen er ikke populær i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var amerikanerne som ferdigstilte og betalte den 82 kilometer lange kanalen da den ble fullført i 1914. Men før den tid hadde franskmennene forsøkt seg. Arbeidet startet i 1881, men de franske investorene og ingeniørene ga opp.

Fikk kanal som takk

USA fikk kontroll over kanal-prosjektet da Panama, med amerikansk støtte, løsrev seg fra Colombia i 1903. Som en slags takk fikk USA kontrollen over kanalen, i tillegg opprettet amerikanerne militærbaser langs kanalen. Den siste amerikanske soldaten har allerede forlatt basene.

Motstand

I 1979 forhandlet Jimmy Carter fram en overtakelsesavtale med Panama. Dato ble satt til 2000. Republikanerne i USA er i mot at den inntektsbringende kanalen bare blir gitt bort med et pennestrøk.

Tidligere president Ronald Reagan har vært en av de ivrigste tilhengerne for å beholde kanalen.

- Vi bygde den. Vi betalte den. Den er vår og vi skal beholde den, sa Reagan en gang.

Bill Clinton planla å være tilstede under overleveringen, men han har nå meldt avbud. Mange mener det er fordi republikanerne vil score politiske poeng dersom Clinton viser seg i Panama. Selv avviser Det Hvite Hus denne påstanden.

Tidligere president Jimmy Carter skal representere USA under sermonien i morgen.

INGENIØRKUNST</B> Dette bildet fra 1906 viser president Theodore Roosevelt sittende på en av maskinenen som ble brukt til byggingen av Panamakanalen.