Panamas president ba USA om hjelp til telefonavlytting

Av opposisjonen, viser dokumenter fra Wikileaks.

VILLE AVLYTTE OPPOSISJONEN:  Kjøpesenter-millionær Ricardo Martinelli kontaktet USA om hjelp til å avlytte opposisjonen rett etter at han ble innsatt som president 1. juli i fjor. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
VILLE AVLYTTE OPPOSISJONEN: Kjøpesenter-millionær Ricardo Martinelli kontaktet USA om hjelp til å avlytte opposisjonen rett etter at han ble innsatt som president 1. juli i fjor. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Emmanuel Dunand Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Panamas president Ricardo Martinelli har behov for å forsvare seg, etter at dokumenter som havnet hos Wikileaks, viser at han skal ha bedt USAs ambassadør om hjelp til å avlytte sine politiske motstandere, melder New York Times og Yahoo News.

Avisa New York Times mener notatene viser hvordan USA har omskapt anti-narkotika-byrået DEA (Drug Enforcement Administration) til å minne mer om en internasjonal hemmelig tjeneste.

Matador avlyttingprogram Og de spionerer ikke bare på narkosmuglere. Dokumentene viser at regjeringer flere steder i verden legger press på DEA for å få tilgang på deres telefonavlyttingsystem, kalt Matador.

Et notat fra 22. august 2009 siterer USAs ambassadør Barbara Stephenson som sier at den nyvalgte presidenten i Panama, ba om hjelp til telefonavlytting rett etter at han ble innsatt i embetet 1. juli i fjor.

Martinelli skal ha fryktet at hans motstandere på venstresiden planla å drepe ham, og ba derfor DEA om hjelp til å avlytte dem.

Men henvendelsen ble avvist.

- Han skilte ikke mellom legitime mål og politiske fiender, står det i det lekkede notatet. Forespørselen ble avslått med begrunnelse i at USA ikke øsnket å ta del i noe forsøk på å utvide sin telefonavlytting til å omfatte politiske mål i Panama.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer