Panamas president ba USA om hjelp til telefonavlytting

Av opposisjonen, viser dokumenter fra Wikileaks.

VILLE AVLYTTE OPPOSISJONEN:  Kjøpesenter-millionær Ricardo Martinelli kontaktet USA om hjelp til å avlytte opposisjonen rett etter at han ble innsatt som president 1. juli i fjor. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
VILLE AVLYTTE OPPOSISJONEN: Kjøpesenter-millionær Ricardo Martinelli kontaktet USA om hjelp til å avlytte opposisjonen rett etter at han ble innsatt som president 1. juli i fjor. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Emmanuel DunandVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Panamas president Ricardo Martinelli har behov for å forsvare seg, etter at dokumenter som havnet hos Wikileaks, viser at han skal ha bedt USAs ambassadør om hjelp til å avlytte sine politiske motstandere, melder New York Times og Yahoo News.

Avisa New York Times mener notatene viser hvordan USA har omskapt anti-narkotika-byrået DEA (Drug Enforcement Administration) til å minne mer om en internasjonal hemmelig tjeneste.

Matador avlyttingprogram Og de spionerer ikke bare på narkosmuglere. Dokumentene viser at regjeringer flere steder i verden legger press på DEA for å få tilgang på deres telefonavlyttingsystem, kalt Matador.

Et notat fra 22. august 2009 siterer USAs ambassadør Barbara Stephenson som sier at den nyvalgte presidenten i Panama, ba om hjelp til telefonavlytting rett etter at han ble innsatt i embetet 1. juli i fjor.

Martinelli skal ha fryktet at hans motstandere på venstresiden planla å drepe ham, og ba derfor DEA om hjelp til å avlytte dem.

Men henvendelsen ble avvist.

- Han skilte ikke mellom legitime mål og politiske fiender, står det i det lekkede notatet. Forespørselen ble avslått med begrunnelse i at USA ikke øsnket å ta del i noe forsøk på å utvide sin telefonavlytting til å omfatte politiske mål i Panama.

Truet med å kaste DEA ut av Panama USAs avvisende tone førte til at presidenten truet med å kaste hele DEA ut av Panama.

Notatene viser at de amerikanske agentene i Panama begynte å lure på om presidenten virkelig ville ha hjelp, eller om han bare ønsket et påskudd til å få DEA ut av landet. Notatene viser at presidentens fetter skal ha smuglet flere titalls millioner dollar via landets hovedflyplass hver måned. Pengene skal stamme fra narkotikatrafikk.

Resultatet av den diplomatiske krangelen ble også at DEA begynte å rigge ned sin operasjon i Panama.

Myndighetene i Panama sier idag at det hele er en feiltolkning fra USAs myndigheter, og at de ba om hjelp for å bekjempe narkotikatrafikk og organisert kriminalitet, samt at overvåkingen ville bli rettet mot mulige forsøk fra venstrevridde regjeringers forsøk på å blande seg inn i Panamas politikk.

Talsmann fra DEA, Lawrence Payne, sier de ikke ønsker å kommentere dokumenter som er ansett som fortrolige.

Byttet ut narkotika med mel New York Times' gjennomgang av Wikilekas-dokumentene viser at DEA også jobber i flere land og at de har fanget opp noen uheldige hendelser.

• I Sierra Leone skal en kokain-rettssak nesten ha blitt stoppet da det viste seg at riksadvokaten forsøkte å sikre seg 2,5 millioner dollar i bestikkelser.
• I det vestafrikanske landet Guinea viste det seg at det var presidentens sønn var narkobaron, og da politiet skulle sette fyr på beslaglagt narkotika, var det byttet ut med mel.
• Militære leder i Mexico ba om tettere samarbeid med DEA fordi de ikke stolte på landets politistyrker.
• Dokumenter fra Burma beskriver hvordan juntaen beriker seg med narkopenger.