Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pandaen Adrian (3) er søkk borte, ny leteaksjon i dag

Lever av bambus, noe sørlandsskogene ikke er fulle av.

BAMBUSBEHOV: Dyreparken håper muligens Adrian kommer tilbake dit han vet det er mat, men dyreparken har ingen erfaring med pandarømlinger, så de vet ikke hvor han kan befinne seg. Foto: Kristiansand dyrepark
BAMBUSBEHOV: Dyreparken håper muligens Adrian kommer tilbake dit han vet det er mat, men dyreparken har ingen erfaring med pandarømlinger, så de vet ikke hvor han kan befinne seg. Foto: Kristiansand dyrepark Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tre år gamle røde pandaen Adrian er på rømmen fra Kristiansand dyrepark.

Topandabarnsfaren har vært savnet siden onsdag og er ennå ikke kommet til rette, melder salgs- og markedsdirektør Anniken B. Schjøtt i Dyreparken i Kristiansand til Dagbladet fredag morgen.

- Vi vil fortsette å lete etter ham så fort det blir lyst nok ute, sier hun til Dagbladet i 8.45-tida.

Bambus-avhengig Pandaen er en klatrer, så de primære leteområdene blir å se opp i trærne i parken i dag, opplyser biolog Helene Axelsen i Dyreparken.

- I naturen lever denne type panda i Himalaya-fjellene, så klimaet er ikke noe problem for den. Problemet er tilgangen til mat. Den lever av bambus. I parkområdet har vi noe bambus rundt og omkring, men dersom den har kommet seg ut i skogen er det mer utfordrende å skaffe mat, sier Axelsen.

Dagens leteaksjon vil konsentrere seg om parkområdet, for det er svært vanskelig å lete etter en rød panda på rømmen.

- Problemet er at pandaen ofte sover om dagen i trærne, og da helt i toppen. Det er veldig vanskelig å få øye på den i tretoppene. Og om natta, når det er mørkt, er det også veldig vanskelig å få øye på den, sier hun.

Ifølge Fædrelandsvennen skal de bruke drone i et forsøk å få øye på pandaen fra lufta.

Ber om pandatips Hun oppfordrer folk som bor i området om å se etter den lille røde pandaen når de er ute i dag, men advarer om å oppsøke den.

HVOR ER ADRIAN? Den lille rødpanda-familien er svært like utseendemessig, så det er vanskelig å si om dette er bildet av Adrian, moren eller et av deres to barn. Foto: Kristiansand dyrepark
HVOR ER ADRIAN? Den lille rødpanda-familien er svært like utseendemessig, så det er vanskelig å si om dette er bildet av Adrian, moren eller et av deres to barn. Foto: Kristiansand dyrepark Vis mer

Signalement: Rødlig panda, cirka en halv meter lang og veier litt over fem kilo. Kan minne om en litt stor katt.

- Den vil mest sannsynlig bare stikke av. Dette er ikke et tamt dyr som er så interessert i mennesker. Det beste er å ringe dyreparken og stå og observere den til vi kommer, sier hun.

Hun ber folk med pandatips om å ringe telefon: 97059872.

Pårørende upåvirket Tre år gamle Adrian er faren i en pandafamilie på fire i dyreparken. Axelsen forklarer at de har ikke merket noe spesielt på de andre familiemedlemmene etter at far ble borte.

- De er ikke så veldig sosiale av seg og holder seg mest for seg selv. Vi har ikke observert at de går rundt og leter etter ham. Men det er veldig viktig at vi finner ham. Han er en del av et bevaringsprogram og er ene parten i et avlspar som er viktig for å holde oppe populasjonen av røde pandaer i dyreparker, sier Axelsen.

De vet ikke hvordan pandaen skal ha klart å stikke av. Hjemmet deres er omringet av glatte vegger som er umulige å klatre opp og de er ikke spesielt gode hoppere.

SOVER I TRÆR: De røde pandaene tilbringer stort sett hverdagen sovende i toppen av et tre, noe som gjør leteaksjonen svært utfordrende. Foto: Kristiansand dyrepark
SOVER I TRÆR: De røde pandaene tilbringer stort sett hverdagen sovende i toppen av et tre, noe som gjør leteaksjonen svært utfordrende. Foto: Kristiansand dyrepark Vis mer

- Det kan være at en kvist eller lignende kan ha kommet ned langs veggen og på den måten har han klart å klatre opp, men dette er noe vi må undersøke nærmere, sier Axelsen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media