MISTET PANDAUNGER: Kjempepandaen Tian Tian miste pandaungene verden har ventet i spenning på. Foto: (AP Photo/PA, David Cheskin, File)
MISTET PANDAUNGER: Kjempepandaen Tian Tian miste pandaungene verden har ventet i spenning på. Foto: (AP Photo/PA, David Cheskin, File)Vis mer

Pandaungene verden har ventet på, kommer ikke

Kjempepandaen Tian Tian ikke lenger drektig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forventningene har vært store på de britiske øyer gjennom sommeren. Kjempepandaen Tian Tian, som lever i Edinburgh Zoo, har gått drektig. Og mens prognosene for en vellykket fødsel har vært svingende gjennom hele drektighetsperioden, har man likevel levd i håpet om at friske pandaunger skulle bli født, på tross av at Tian Tian egentlig skulle født for over en måned siden.

Nå innser derimot dyrehagen i Edinburgh at alt håp for å se små pandaunger i Skottlands hovedstad, er ute.

- Vi er alle triste Dyrehagen kom i dag med en uttalelse på deres hjemmesider der de bekreftet at Tian Tian ikke lenger venter pandaunger.

- Vi er alle triste på grunn av denne utviklinga, etter så mange uker med venting. Når det skjedde er vanskelig å vite på dette tidspunkt, men vi hadde et møte i dag tidlig hvor Tian Tians oppførsel og resultater av hormonprøver ble diskutert, og har kommet til den konklusjonen at det er veldig sannsynlig at hun ikke lenger er drektig, sier Chris West i Royal Zoological Society of Scotland, til Edinburgh Zoos nettside.

Kjempepandaer er en utrydningstruet art på verdensbasis, og det lever anslagsvis bare 1600 ville pandaer i verden i dag. De fleste av disse holder til i fjellområder i det sentrale Kina. I Edingburgh Zoo har de forsøkt kunstig befruktning fra kjempepandaen Yang Guang. Det viste seg at Yang Guang ikke var villig til å befrukte Tian Tian naturlig, noe som gjennomgående har vist seg å være tilfelle for kjempepandaer som lever i fangenskap.

Edinburgh Zoo har leid de to kjempepandene fra Kina for rundt 6 millioner kroner i året, og hadde håpet at pandaunger ville bringe flere besøkende til dyrehagen.

Kjempepandaene har lav fødselsrate og mister stadig områder der de er levedyktige.

Dersom Tian Tians fødsel hadde blitt gjennomført, ville pandaungene være de første som noen gang er blitt produsert i en britisk dyrehage.

Pandaer mister unger På tross av at det ikke ble noen pandaunger denne gangen, er imidlertid de skotske forskerne fornøyd med arbeidet de har lagt ned i befruktningen og resultatene de har fått gjennom å observere drektighetsperioden.

- Majoriteten av forskningsinstitusjoner og dyrehager med kjempepandaer rundt om i verden, har ikke klart å pare før de har hatt kjempepandaene i tre til fire år. Det vi har oppnådd med tanke på at vi har hatt pandaene i mindre enn to år, er utrolig, sier West.

Han mener ny forskning viser at det er mer vanlig enn først antatt at pandaer mister unger. Det kongelige skotske zoologiske samfunn vil fortsette å jobbe for bevaring av kjempepandaen.