Pandemien kommer etter skolestart

Én million nordmenn kan bli liggende syke av svineinfluensa i august. Silje Ekle (19) er allerede syk.

HOLDER SENGA:  Silje Ekle (19) har vært sengeliggende i ni dager med svineinfluensa. Hun håper faren ikke er smittet. Foto: Tom E. Østhuus.
HOLDER SENGA: Silje Ekle (19) har vært sengeliggende i ni dager med svineinfluensa. Hun håper faren ikke er smittet. Foto: Tom E. Østhuus.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet.no):
- Det var mange som ringte og var veldig bekymret da de hørte jeg hadde fått svineinfluensa. Men for meg er det jo ikke livstruende, og jeg blir jo frisk igjen, sier Silje Ekle (19) fra Trondheim.

Silje skulle egentlig vært på jobb i omsorgsboligen hvor hun er lærling. I stedet ligger hun nå hjemme med sår hals og ande vanlige influensasymptomer. I over ei uke har hun holdt seg innendørs.

19-åringen dro på ferietur til Aya Napa med tolv andre venner. Hun var forkjølet før hun dro, og ble bare dårligere i løpet av turen. En jente i vennegjengen var også veldig dårlig, og testet seg for Influensa A mens de var i Aya Napa.

Venninnen testet positivt, men er nå blitt frisk. Det er ikke Silje, som testet seg kort tid etter at hun hadde kommet hjem.

- Jeg var veldig innstilt på at det ikke var svineinfluensa, men det var det, sier Ekle.

40 prosent fravær
Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen skriver på sidene 16 og 17 i dagens Dagbladet om hva som skjer når pandemien rammer Norge for fullt.

Ekle er bare av de første av svært mange nordmenn som vil bli syke. I verste fall blir halve befolkningen smittet.

«På det mest intense, må vi forberede oss på opp mot 24 prosent samtidig sykefravær, inkludert det normale sykefraværet og at noen er hjemme med syke pårørende. Lokalt kan samtidig sykefravær bli enda høyere. DSB har anslått dette til 40 prosent.»

Fravær av denne størrelsen vil også ramme de friske.

Tok bussen syk
Silje kom hjem fra turen i mandag forrige uke, og dro på St.Olavs hospital for å teste seg påfølgende onsdag. På sykehuset ble hun avvist på grunn av for lite bemanning, og fordi hun ikke virket syk nok.

- Jeg skjønner jo det, de må jo hjelpe de sykeste først, og jeg var ikke så dårlig akkurat da, sier hun. Men Ekle er bekymret for at hun kan ha smittet andre før hun selv fikk konstatert smitten.

- Jeg tok bussen fra sykehuset og hjem, og dette var jo før jeg hadde fått svar på testen. Det er veldig ekkelt å tenke på at jeg kan ha smittet fremmede mennesker på bussen. Jeg håper jeg ikke har gjort det, sier Ekle.

Forkjølet far
19-åringen bor sammen med familien sin, og faren har nå blitt testet for svineinfluensa fordi han er forkjølet. Foreløpig har de ikke fått svar på prøvene.

Nå håper hele familien at prøven er negativ, og at Silje blir frisk igjen veldig raskt.

- Jeg kan ikke dra tilbake til jobben i omsorgsboligen før jeg er hundre prosent frisk, sier Silje.

VIL JOBBE:  Silje jobber til vanlig i omsorgsbolig i Trondheim. Hun kan ikke dra tilbake før hun er hundre prosent frisk igjen.           Foto: Tom E. Østhuus
VIL JOBBE: Silje jobber til vanlig i omsorgsbolig i Trondheim. Hun kan ikke dra tilbake før hun er hundre prosent frisk igjen. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer