Covid-19 og Danmark

- Pandemien vil ta slutt

Professor Lone Simonsen ved Roskilde Universitet sier til Dagbladet at hun har ett hovedbudskap: Denne pandemien vil ta slutt.

MASSESMITTE: Professor Lone Simonsen ved Roskilde Universitet beskriver omikron som «kongen av massesmittehendelser», og mener samtidig at egenskapen kan være variantens akilleshæl. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
MASSESMITTE: Professor Lone Simonsen ved Roskilde Universitet beskriver omikron som «kongen av massesmittehendelser», og mener samtidig at egenskapen kan være variantens akilleshæl. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VÆRLØSE / KØBENHAVN (Dagbladet): Til tross for god vaksinedekning i befolkningen, rammes Danmark nok en gang av raskt økende smittespredning og høye innleggelsestall. I tillegg er omikronvarianten ventet å dominere smittespredningen når som helst. Men professor Lone Simonsen ved Roskilde Universitet er helt sikker på at denne pandemien vil ta slutt.

- Denne pandemien vil ta slutt, sier Simonsen til Dagbladet. Hun er også leder for forskningssenteret PandemiX ved universitetet.

- Dette fordi den minner om en influensapandemi, og våre erfaringer tilsier at de ender etter to til fem år, formodentlig med flokkimmunitet. Videre utvikler de seg til vinterepidemier som håndteres med vaksinasjon, særlig av de eldre.

Dessuten, sier Simonsen, er det to coronavirus i samme familie som SARS-CoV-2, som i likhet med influensa gir relativt milde vinterepidemier som særlig sprer seg blant barn.

- Disse virusene må jo ha vært pandemier en gang. Så ja, «even this shall pass!»

«Kongen av massesmitte»

De siste ukene har danske helsemyndigheter observert hvordan antallet omikrontilfeller har doblet seg annenhver dag. Simonsen sier at hun tror at omikron er «kongen av massesmittehendelser». Dette er også virusvariantens akilleshæl, mener hun, ettersom man effektivt kan ta ned risikoen for massesmittehendelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer