Covid-19 og Danmark

- Pandemien vil ta slutt

Professor Lone Simonsen ved Roskilde Universitet sier til Dagbladet at hun har ett hovedbudskap: Denne pandemien vil ta slutt.

MASSESMITTE: Professor Lone Simonsen ved Roskilde Universitet beskriver omikron som «kongen av massesmittehendelser», og mener samtidig at egenskapen kan være variantens akilleshæl. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
MASSESMITTE: Professor Lone Simonsen ved Roskilde Universitet beskriver omikron som «kongen av massesmittehendelser», og mener samtidig at egenskapen kan være variantens akilleshæl. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

VÆRLØSE / KØBENHAVN (Dagbladet): Til tross for god vaksinedekning i befolkningen, rammes Danmark nok en gang av raskt økende smittespredning og høye innleggelsestall. I tillegg er omikronvarianten ventet å dominere smittespredningen når som helst. Men professor Lone Simonsen ved Roskilde Universitet er helt sikker på at denne pandemien vil ta slutt.

- Denne pandemien vil ta slutt, sier Simonsen til Dagbladet. Hun er også leder for forskningssenteret PandemiX ved universitetet.

- Dette fordi den minner om en influensapandemi, og våre erfaringer tilsier at de ender etter to til fem år, formodentlig med flokkimmunitet. Videre utvikler de seg til vinterepidemier som håndteres med vaksinasjon, særlig av de eldre.

Dessuten, sier Simonsen, er det to coronavirus i samme familie som SARS-CoV-2, som i likhet med influensa gir relativt milde vinterepidemier som særlig sprer seg blant barn.

- Disse virusene må jo ha vært pandemier en gang. Så ja, «even this shall pass!»

HJEMREISE: Slik reiser du trygt hjem til jul. Video: Dagbladet. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer

«Kongen av massesmitte»

De siste ukene har danske helsemyndigheter observert hvordan antallet omikrontilfeller har doblet seg annenhver dag. Simonsen sier at hun tror at omikron er «kongen av massesmittehendelser». Dette er også virusvariantens akilleshæl, mener hun, ettersom man effektivt kan ta ned risikoen for massesmittehendelser.

- Det er veldig mye som vi kan gjøre for å hindre spredning av omikron fordi det er en variant som drives av massesmittehendelser. Vi så for eksempel julebordet i Norge, og vi har hatt liknende tilfeller i Danmark: julebord, store konserter og serveringssteder hvor unge møtes, sier hun og fortsetter:

- Dette er en massesmittesykdom. Dermed vil det hjelpe å begrense mulighetene for å samle mange mennesker i det offentlige rom.

AVDELINGSDIREKTØR: Troels Lillebæk ved Statens Serum Institut. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
AVDELINGSDIREKTØR: Troels Lillebæk ved Statens Serum Institut. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Testkapasitet

Danmark er et foregangsland når det kommer til test- og analysekapasitet. Hver dag gjennomfører de over 200 000 PCR-tester, til tross for at de har en befolkning på 5,8 millioner, forteller avdelingsdirektør Troels Lillebæk ved Statens Serum Institut til Dagbladet. I tillegg analyserer de hver positive prøve for å avdekke om det dreier seg om omikron eller andre varianter.

- Det er første gang at vi har sett en virusvariant som har doblet seg annenhver dag, og det er den bratteste kurven vi har sett. Jeg tror at Danmark og Norge skiller seg fra andre land, for her oppdager vi omikronutviklingen på et tidlig tidspunkt, sier Lillebæk.

Han tror ikke at spredningen av omikron kan stoppes, men at den kan forsinkes med kontaktreduserende tiltak. På den måten vil de unngå at veldig mange mennesker blir smittet samtidig. I tillegg skal danskene tilby alle over 40 år en tredje dose innen nyttår, noe som omfatter 3,5 millioner mennesker.

STRAMMER INN: Danmarks statsminister Mette Frederiksen varsler en rekke nye restriksjoner for å begrense smittespredningen i landet. Foto: Ritzau Vis mer

Skoletiltak

15. desember sendte danske myndigheter skoleelever hjem for å hindre smittespredning, og for å få tid til å vaksinere flere barn og oppskalere testkapasiteten. I tillegg vaksinerer de barn mellom 5 og 11 år.

Folkehelseinstituttet er kritiske til å sende elever hjem fra skolen for å hindre smittespredning. Nylig skrev de følgende i sitt faglige grunnlag til regjeringen:

«Danmark er imidlertid ikke noe eksempel til etterfølgelse her, men snarere en illustrasjon på at tidlig stenging kan bære galt av sted. I fjor endte det med at skolene ikke ble åpnet igjen etter jul, og de forble stengt fram til mars. Noe liknende kan fort skje i Norge».

Videre skrev de at de i vår møtte pandemiutvalget i det danske Folketinget for at Danmark skulle lære av Norge om hvordan man kan holde skolene åpne gjennom smittebølger.

«Skoletiltakene ble ansett som noe Danmark hadde mislyktes med under pandemien», skriver de.

PROFESSOR: Lone Simonsen ved Roskilde Universitet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
PROFESSOR: Lone Simonsen ved Roskilde Universitet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Erfaringer med tiltaket

Lillebæk forteller om Danmarks erfaringer med smittespredning blant barn og unge.

- Det er blant barn og unge at vi har registrert den aller største forekomsten av smitte med deltavarianten. Det er ingen tvil om at den gruppen har stor betydning for smittespredningen i samfunnet. Samtidig vet vi at jo færre nærkontakter man har, og jo færre mennesker man møter, jo færre blir smittet – så jeg har vanskelig for å forestille meg at tiltaket ikke har effekt mot smittespredning.

- Men det må også gjøres en politisk vurdering om det er akseptabelt eller ikke å sende barna hjem fra skolen. Her er det mange hensyn å ta, ikke bare helsemessige hensyn.

Simonsen sier at hun ville ha prioritert å innføre begrensninger for utelivet og store samlinger av mennesker, for å forhindre massesmittehendelser blant unge voksne, foran å sende skoleelevene hjem.

- Jeg tenker at det er annerledes denne vinteren enn forrige vinter. Forrige vinter var barna faktisk ikke en viktig del av smittespredningen. Men nå virker det som at det har endret seg, og at utbrudd på skolene er en mye større utfordring med deltavarianten, sier Simonsen.

- Vi forstår også at mye smitte på skolene er en utfordring for lærerne, samtidig som det er en utfordring foreldre og besteforeldre om barna tar med smitten hjem. Så dette er en helhetsvurdering som ikke bare dreier seg om hva som skjer på skolene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer