Pandemiens største ofre

Enda mer fattigdom, underernæring, barneekteskap og barnearbeid. Under to år med covid-19-pandemi er en katastrofe for verdens barn, viser ny Unicef-rapport.

SULTEN BARNEARBEIDER: 9-årige Ali bor sammen med mora og to søsken. Faren er død. Han er én av verdens 160 millioner barnearbeidere. Han forteller at han på en god dag spiser ett måltid om dagen. Ofte går det to-tre dager uten mat. Foto: Christine Hanken, Unicef
SULTEN BARNEARBEIDER: 9-årige Ali bor sammen med mora og to søsken. Faren er død. Han er én av verdens 160 millioner barnearbeidere. Han forteller at han på en god dag spiser ett måltid om dagen. Ofte går det to-tre dager uten mat. Foto: Christine Hanken, Unicef Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Covid-19-pandemien har vært - og er - tung for de fleste. Kanskje spesielt for vårt samfunns mest sårbare, som er barn og unge. Derfor forsøker norske myndigheter å skåne landets yngste, ved at både skole og fritidsaktiviteter holdes åpne så lenge som overhodet mulig.

I store deler av verden er det motsatt: Det er nettopp barn og unge som er pandemiens største tapere, viser en ny Unicef-rapport.

Dager uten mat

I en steinrøys i kystbyen Adonika, i utkanten av Sierra Leones hovedstad Freetown, sitter niårige Ali. Faren hans er død, mens Ali, mor og to søsken lever i ekstrem fattigdom. Covid-pandemien gjorde at Ali måtte slutte skolen og jobbe i steinindustrien, for at familien skulle overleve.

- I beste fall spiser vi ett måltid om dagen. Ofte kan det gå to-tre dager uten mat for oss, forteller han til Unicefs folk i Sierra Leone.

Ali og de andre barna i steinbruddet i Adonika er blant verdens 160 millioner barnearbeidere. Det er 8,4 millioner flere enn for fire år siden, og hovedgrunnen til økningen er corona.

- Det er veldig voldsomt og helt forferdelig. Hele verden har blitt stengt ned, og i verdens fattige land er det barna det har gått mest ut over, sier Camilla Viken, generalsekretær i Unicef.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer