Gravide som fikk influensa under svineinfluensapandemien i 2009 hadde økt risiko for dødfødsel. De som ble vaksinert hadde ikke økt risiko for dødfødsel. Foto: REUTERS/Michael Buholzer (SWITZERLAND - Tags: POLITICS HEALTH)
Gravide som fikk influensa under svineinfluensapandemien i 2009 hadde økt risiko for dødfødsel. De som ble vaksinert hadde ikke økt risiko for dødfødsel. Foto: REUTERS/Michael Buholzer (SWITZERLAND - Tags: POLITICS HEALTH)Vis mer

Pandemivaksine økte ikke risikoen for dødfødsel

- Resultatene fra studien tyder derimot på at influensainfeksjon under graviditet kan være farlig for fosteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gravide som fikk influensa under svineinfluensapandemien i 2009 hadde økt risiko for dødfødsel. De som ble vaksinert hadde ikke økt risiko for dødfødsel.

Det viser en norsk registerstudie med kvinner som var gravide under svineinfluensapandemien i 2009. Studien er publisert i The New England Journal of Medicine.

Under svineinfluensapandemien kom det enkelte rapporter om aborter og dødfødsler som skjedde kort tid etter vaksinasjon mot svineinfluensa. Folkehelseinstituttet ville derfor undersøke om det var noen sammenheng mellom svineinfluensavaksinen og dødfødsel.

26.000 vaksinerte gravide Studien omfatter mer enn 117 000 fødsler fra tiden før, under eller etter pandemien i Norge. Nesten 26 000 kvinner ble vaksinert mot svineinfluensa mens de var gravide.

I studien ble kvinner sammenlignet utover i svangerskapet, og det ble tatt hensyn til når i svangerskapet kvinnene ble vaksinert eller søkte lege for influensasymptomer, og hvor lenge svangerskapet varte.

Hovedfunnene fra studien var at gravide som ble vaksinert i svangerskapet ikke hadde økt risiko for dødfødsel og at gravide som fikk influensadiagnose under pandemien hadde nesten doblet risiko for dødfødsel.

Dødfødsel er sjeldent i Norge, rundt fem per 1.000 fødsler, ifølge Medisinsk fødselsregister.

Anbefaler vaksine til gravide - Vi anbefaler at gravide vaksinerer seg mot influensa. I tillegg til å beskytte moren, beskytter vaksinen barnet de første månedene etter fødselen, i en periode da barnet selv er for lite til å bli vaksinert, sier Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet.

Resultatene i denne studien styrker funn i mindre studier fra Danmark og Canada, som også finner at svineinfluensavaksinen ikke er forbundet med økt risiko for dødfødsel.

- Det er betryggende at en så stor og grundig undersøkelse ikke finner noen holdepunkter for at svineinfluensavaksinen økte risikoen for dødfødsel. Resultatene fra studien tyder derimot på at influensainfeksjon under graviditet kan være farlig for fosteret, selv om moren ikke blir alvorlig syk og innlagt på sykehus, sier Stoltenberg.

(NTB)