Pangstart for Putin

MOSKVA (Dagbladet): Fungerende president Vladimir Putin har ingen tid å miste. I går besøkte han russiske soldater i Tsjetsjenia og solte seg i glansen av en vellykket krig. Det er president-valgkamp i Russland. Den begynner på slagmarken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Boris Jeltsin som sparket i gang valgkampen på selveste nyttårsaften med sin svært overraskende beslutning om at han ville trekke seg. Som statsminister ble Vladimir Plutin automatisk fungerende president. Han er favoritt til å vinne presidentvalget 26. mars.

Rakettstart

Ved å gå av nyttårsaften gjorde Jeltsin sitt for å gi Putin en rakettstart i valgkampen.

- For mange var det som om en ny tid begynte da Jeltsins avgang ble kjent. Vi går inn i et nytt årtusen med en politisk ledelse som folk respekterer, sier Andrej Ljubymov til Dagbladet.

Første nyttårsdag er han i det populære Arbat i sentrum av Moskva. Han ser lysere på framtida nå enn han har gjort på lenge.

Parhestene Jeltsin og Putins overraskende grep har åpenbart virket på Andrej. Det var meningen at kunngjøringen av Jeltsins avgang skulle fungere slik. Putin fikk dermed hjelp av alle de millioner av festraketter som steg mot himmlen i Russland nyttårsaften. For mange ble millenniumsfesten også en fest for Vladimir Putin.

- Ja, det var et lurt grep å koble inngangen til et nytt årtusen med at Putin overtok makta, sier Ljubymov.

Svekket Jeltsin

Og den syke og sterkt svekkede Boris Jeltsin fikk straks den takken han hadde regnet med. Putins første embetsgjerning fredag var å gi Jeltsin immunitet. Mye tyder på at Jeltsin er involvert i korrupsjon, og kanskje også har visst om omfattende hvitvasking av store pengebeløp blant sine aller nærmeste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Immuniteten stanser enhver etterforskning og eventuelt straffeforfølgelse av Jeltsin. Russere fleste er ikke i tvil om at Boris Jeltsin valgte å ofre presidentembetet mot et løfte om immunitet, og dermed reddet sitt eget skinn. Det skulle uansett være presidentvalg i Russland i juni.

Populær krig

Når Putin begynner valgkampen i Tsjetsjenia, er det ikke tilfeldig. Krigen mot de forhatte tsjetsjenerne oppfattes som Putins krig. Den er populær så lenge de russiske tapstallene holdes nede eller skjules for offentligheten. Krigen er underlagt en streng medieregi. Russiske medier er fulle av patriotiske rapporter fra fronten. Russiske myndigheter sier at de har tapt rundt 500 soldater, men tallet kan være mye høyere. Andre kilder sier at russerne har tapt minst 10 soldater hver eneste dag under felttoget i Tsjetsjenia.

- Dere slåss ikke bare for ære, men også for å hindre at Russland går i oppløsning, sa Putin til soldatene i Tsjetsjenia.

Tok med kona

Putin tok med seg sin kone, Ljudmila, til Tsjetsjenia. Det er også et klart tegn på at det er valgkamp. Av tidligere russiske ledere er det bare Mikhail Gorbatsjov som har hatt med seg kona til de mest bortgjemte provinsene. Konene til sjefene i Kreml har bare vært med til utlandet, der protokollen har krevd det.

Når fru Putin er med til fronten, er det et signal om at den fungerende presidenten ikke bare vil framstille seg som en dynamisk politiker. Han er også overhode i en dynamisk familie.


Populær mann

Da Putin ble statsminister i august i fjor, var det en stor overraskelse. Bare de færreste så noe politisk potensiale i den tilknappete spionsjefen. Men en populær krig i Tsjetsjenia har forandret alt. Nå er han den suverent mest populære politikeren i Russland. Ifølge de siste meningsmålingene ønsker over halvparten av den russiske befolkningen Putin som ny president. Putins fremste utfordrer har bare 20 prosent støtte i befolkningen.

Det er krigen i Tsjetsjenia som har skapt Putin. Den samme krigen som ser ut til å være det eneste som kan hindre ham i å vinne valget i mars. Hvordan de russiske generalene egentlig skal vinne slaget om Tsjetsjenia, har de ikke en gang selv svar på.

Ingen vet dette bedre enn Putin. Derfor begynte han årtusenet og valgkampen på slagmarken i Tsjetsjenia.

PRESIDENTPAR: Fungerende president Vladimir Putin tok med sin kone Ljudmila til Tsjetsjenia.