Panikk da flommen kom til Thatta

Flomvannet brøt gjennom demoningene to steder like utenfor byen Thatta, helt sør i Pakistan, i natt og utløste panikk blant innbyggerne da vannet kom strømmene mot dem.

Foto: Scanpix/AFP
Foto: Scanpix/AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| For de om lag 22 000 innbyggerne i den historiske byen Thatta kom vannet uventet imot dem, melder avisa Dawn.

I morgentimene var hundrevis av biler, kjerrer med okser og esler som trekkdyr, kameler og sykler å se på veiene ut av Thatta, som ligger om lag 80 kilometer øst for kjempebyen Karachi i landsdelen Sindh, helt sør i Pakistan.

En stor bil satte seg fast på veien og sperret den smale kjørebanen over ei bru som er den eneste veien ut av byen.

Hundrevis av kjøretøy ble dermed stående fast på begge sider i seks timer. Folk klagde over mangel på busser og høye bilett-priser.

Svært alvorlig
- Tilstanden i Thatta er svært alvorlig. Vi har satt inn soldater, helikoptere og båter i området. Vår første prioritet er å evakuere menneskene derfra, uttalte nødhjelpskommisæren i Sindh, Riaz Ahmed Soomro til nyhetsbyrået Reuters.

Thatta ligger like ved innsjøen Keenjhar, den største i landet. Byen har flere historiske minnesmerker som står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Store sprekker
Den rasende elva Indus brøt gjennom flomverkene på to steder bare fire kilometer fra Thatta etter midnatt. Et annet brudd i flomverkene fra natt til i går førte til evakuering av fire småbyer og omliggende landsbyer med til sammen nær en halv million innbyggere i samme område i går.

Denne sprekken har utvidet seg kraftig og satt småbyen Kot Almo, med rundt 10 000 innbyggere, og 56 landsbyer på venstre bredd av Indus under vann.

- Hvis vi får enda et brudd vil flere byer settes under vann, uttalte Saleh Farooqi, direktøren for katastrofe-beredskapen i Sindh.

Tilstanden i området ble bare verre da man forsøkte å lede vannet vekk ved å lage et brudd på en vanningskanal. Det utsløste straks seks nye brudd i flomverkene.

Flere steder har det vært åpen strid om hvem sine jorder og hvem sine områder man skal lede vannet ut over for å spare andre steder.

Nytt høyvann
Ofrene for høyvannet i Indus har strømmet i stort antall til storbyene Hyderabad og Karachi. Men det er ikke lett når veinettet er så ødelagt.

Hærens ingeniører er satt inn i arbeidet med å tette flomverkene igjen. De tror havvannets motstand mot flomvannet i Indus ved flo sjø er en del av årsaken til noen av bruddene. Indus-deltaet, hvor elva renner ut i havet, ligger svært lavt over havet.

De neste sju dagene blir kritiske fordi store vannmasser er på vei nedover Indus fra nord.

Allerede i løpet av dagen kan et kraftig høyvann nå den viktige demninga Kotri, like sør for millionbyen Hyderabad, og sette både denne og de øvrige flomverkene på en farlig prøve.