Panikk etter giftutslipp i Kina

Panikkslagne innbyggere som ikke allerede hadde flyktet fra den kinesiske byen Harbin onsdag, tømte butikkhyllene for all drikke etter at en eksplosjon i en kjemikaliefabrikk har ført til giftutslipp i drikkevannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vannforsyningen i byen, som huser 3, 8 millioner mennesker, ble natt til onsdag skrudd av etter at det oppdaget 30 ganger så store verdier av løsemiddelet benzen lengre oppe i elven Songhua etter en eksplosjon på en kjemikaliefabrikk 13. november.

Elven er byens viktigste drikkevannskilde. Store mengder av benzen lakk trolig ut i forbindelse med ulykken og renner nedover elven. Utslippet var ventet å nå millionbyen om kort tid, ifølge nyhetsbyrået AP.

Denne nyheten førte til at skoler og mange forretninger stengte. Folk flyktet fra byen i stort antall og alle flygninger fra byen ble utsolgt på rekordtid.

Tømte butikkhyllene

De som ikke allerede hadde flyktet, tømte butikkhyllene for alle slags drikkeflasker i panikk for å tørste i hjel onsdag. I butikkene kunne man se mennesker med handlevogner fulle av vannflasker og andre leskedrikker. Mange innbyggere hadde også allerede fylt badekar og bøtter med vann før vannsystemet ble slått av og mens det fortsatt var mulig å drikke.

Myndighetene har satt i gang krisetiltak i Harbin, og fraktet onsdag inn millioner av liter av drikkevann på flaske.

– Provinsregjeringen sender inn drikkevann på flaske fra andre byer, sier Chen, en talsmann for det lokale vannverket.

– Det må være veldig ubekvemt for folket å dusje og skylle ned toalettene. Men det er en krisesituasjon og den vil bare vare noen dager, sa han.

Sykehus i beredskap

Ifølge de lokale myndighetenes nettside ble vannforsyningen skrudd på i løpet noen timer onsdag, etter at eksperter fant ut at giftutslippet ikke ville nå byen før torsdag.

15 sykehus i regionen er satt i beredskap for å ta seg av eventuelle forgiftningsofre, men foreløpig er det ikke meldt om noen slike tilfeller.

Foreløpig skal vannforsyningen holdes stengt i fire dager, men det kan gå lenger tid før den åpnes igjen, melder BBC.

Flere andre steder langs elven har myndighetene skrudd av vannforsyningen etter ulykken på kjemikaliefabrikken, hvor til sammen fem mennesker ble drept. Giftbeltet skal være 80 kilometer langt.

(ANB)

SIKRER SEG RENT VANN: Innbyggere sto i kø for å hamstre drikkevann etter eksplosjonen i kjemikaliefabrikken.