Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Panikk etter serbisk angrep

Flyktningene som har søkt tilflukt i den albanske grensebyen Kukes er livredde for nye angrep, etter at serbiske artillerigranater i går slo ned bare et par kilometer unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TIRANA i Albania (Dagbladet): Ved grensestasjonen Morina slo granater ned like etter at 3000 kosovoalbanere hadde passert.

Den albanske statsministeren Pandeli Majko ba i går NATO om å bombe de serbiske artilleristillingene, som ligger kloss inntil grensestasjonen.

Serberne har plassert 155 mm artilleri i nærheten av hus som soldatene har rykket inn i etter at kosovoalbanerne som bodde der, ble tvunget på flukt.

I den albanske hovedstaden Tirana var det i går kveld ventet at NATO-fly ville slå til mot artilleristillingene i løpet av kort tid etter at albanske myndigheter hadde rapportert til NATO om skytingen langs grensa.

Katastrofale følger

Også ved landsbyen Tropoje lenger nord skjøt serberne mot albanske landsbyer, etter at de dagen før hadde krysset grensa og holdt en landsby okkupert noen timer.

- Albania forventer at NATO treffer nødvendige tiltak for å eliminere de serbiske truslene. Dette må gjøres før en granat treffer en flyktningleir eller konvoi og forårsaker en katastrofe av uhyrlige dimensjoner, sa en albansk regjeringskilde til Dagbladet i går kveld.

De fleste av flyktningene i Kukes lever i teltleirer uten noen form for beskyttelse.

Også lokalbefolkningen i området er redde. En kilde i Kukes fortalte Dagbladet at flere grenseboere krevde å få våpen for å kunne gå mot serberne. De hevdet at serberne hadde satt inn MIG-fly som fløy over grensa.

- Lokale myndigheter i Morina måtte stagge gemyttene og ga ordre til innbyggerne nær grensa om å søke tilflukt i sine kjellere, forteller Destan Spahile i Kukes.

Skytingen ubesvart

Øyenvitner så tre granater slå ned i en ås like ved Kukes og ved grensestasjonen Morina et par mil lenger inn.

Fra albansk side ble artilleribeskytingen ikke besvart, for ikke å provosere til en opptrapping av angrepene, blir det understreket overfor Dagbladet.

- Serberne har startet disse provokasjonene i et forsøk på å trekke Albania inn i en større krig på Balkan, sier den albanske politiske lederen Neritan Ceka. Ceka er formann i den nasjonale forsvars- og sikkerhetskomiteen i det albanske parlamentet og var i1997- 1998 landets innenriksminister.

Han mener at artilleriangrepene også kan være et forsøk på å utløse enda en stor flyktningbølge over grensa.

- Vi regner med at rundt 300 000 kosovoalbanere befinner seg like over grensa på albansk side, sier Ceka.

Mange av disse flyktningene lever under åpen himmel under de frykteligste forhold, nesten uten mat og uten medisiner.

Ypper til strid

Andre kilder i området opplyser at også UCK-geriljaen ypper til strid i grensetraktene. Onsdag skal de ha skutt over grensa innenfor Kukes.

Nye grupper ferske UCK-soldater tar seg stadig over grensa for å forsøke å starte en offensiv mot serberne. Uniformerte UCK-soldater gjør heller ingen ting for å skjule at de er til stede i Kukes og andre grensebyer.

Da Dagbladet var i Kukes tirsdag og onsdag, hadde UCK bemannet flere sjekkpunkter på veien inn til byen. Mens UCK-geriljaen hittil har konsentrert seg om å krysse grensa i nærheten av Tropoje, forsøker de nå også å ta seg inn over de minelagte fjellpassene i nærheten av Kukes.