Panikk for dødsvirus

Minst ni mennesker har blødd i hjel etter å blitt smittet av et Ebola-liknende virus sør i Russland. Byen Oblivskaja er hardest rammet av dødsviruset og er nå delvis isolert. Viruset forårsaker kraftige indre blødninger, dreper raskt og er smittsomt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske helsemyndigheter forsøker nå å dempe panikken blant folk i tre regioner i den russiske delen av Kaukasus.

- Virusutbruddet er nå under kontroll, sier sivilforsvarssjef i Gennadij Vyakhirev til BBC.

Helsemyndighetene i Moskva har sendt eksperter til regionen for å overvåke situasjonen. Også de benekter at det er snakk om en epidemi, men innrømmer at viruset sprer seg svært raskt.

Panikk

Forsikringene har ikke forhindret panikk blant folk i byen Oblivskaja der utbruddet først ble registrert. Russisk fjernsyn rapporterer at folk har forsøkt å flykte fra byen, men at de er blitt stoppet.

Oblivskaja er nå delvis isolert og alle offentlige kommunikasjoner ut og inn av byen er stanset.

Også i nabo-regionene er uroen voksende.

Dødelig

Virusepidemien ble oppdaget for åtte dager siden i Oblivskaja i Rostov-regionen, da 136 personer ble rapportert alvorlig syke. 35 av dem var barn under 14 år. 11000 mennesker bor i byen.

Hver dag siden er det rapportert omkring 15 nye tilfeller av sykdommen, melder The St. Petersburg Times.

Innbyggerne i Oblivskaja er hardest rammet og så langt er seks personer døde der. Ytterligere tre dødsfall er rapportert i naboregionene Stavropol og Volgograd.

Ebola

Symptomene på virusangrepet likner svært på Ebola-smitten som flere ganger har krevd liv i det sentrale Afrika: Først noe som likner på influensa, deretter indre blødning fra indre organer inkludert hjernen. I noen tilfeller kan pasientene blø fra nesen, øynene, munnen og andre åpninger.

Viruset som nå herjer ble identifisert for første gang i Russland for 55 år siden, men det har ikke vært utbrudd siden 70-tallet. Viruset ble også identifisert i Zaire i 1956. I 1995 ble 245 mennesker drept av Ebola-viruset i Zaire.

Konspirasjon

Spekulasjonene om årsaken til utbruddet går nå høyt. Noen påstår at tsjetsjenske terrorister har forgiftet drikkevannet, mens andre mener viruset stammer fra lagre av biologiske våpen i området.

Helsemyndighetenes forklaring er spredning via flått. Uvanlig varmt vær har ført til svært mye flått i det sørlige Russland.

Det tar tolv dager fra smitten til sykdommen slår ut. Det finnes ingen behandling for viruset annet enn behandling for å styrke pasientenes immunforsvar.

I Sør-Russland er det spredd et rykte om at vodka og hvitløk forhindrer smitte. Vodka og hvitløk er nå vanskelig å oppdrive i enkelte byer.