Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Panikk i Moskva

MOSKVA (NTB-Reuters): Panikken brer seg i Moskva etter at rubelen i går stupte i verdi. Desperate mennesker møter stengte dører i sine desperate forsøk på å sikre sparepengene i utenlandsk valuta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig reiser statsminister Viktor Tsjernomyrdin til Krim for å møte sjefen for Det internasjonale pengefondet, Michel Camdessus, et møte som først ble forsøkt hemmeligholdt.

De første meldingene gikk ut på at Tsjernomyrdin skulle møte sin ukrainske kollega Leonid Kutsjma og president Aleksandr Lukasjenko fra Hviterussland. Den nye statsministeren hadde telefonisk kontakt med president Boris Jeltsin før avreisen fra Moskva, og Jeltsin ga ham full støtte.

Talsmenn for IMF vil ikke si noe om formålet med Camdessus' reise til Ukraina, og Kreml-talsmenn nevnte ikke med ett ord at Tsjernomyrdin skulle møte IMF-sjefen. Deres versjon var at statsministeren skulle drøfte spørsmål vedrørende Samveldet av uavhengige stater (SUS) med de to presidentene.

IMF følger krisa

Den russiske rubelen falt med mer enn 40 prosent i verdi i forhold til tyske mark i går, og den russiske sentralbanken innstilte forsøkene på å holde rubelkursen oppe.
Det var uro på alle finansmarkedene i Europa i kjølvannet av krisa i Russland. Og dette førte til rente-økning over hele Europa. Oslo Børs var en av de hardest rammede.

IMF har sine folk i Moskva som følger den økonomiske krisa i Russland time for time. Pengefondet har gitt store lån og lånegarantier til Russland, men betingelsene er harde.

Det er ingen tvil om at Tsjernomyrdin har mange spørsmål han gjerne vil drøfte direkte med IMFs øverste leder. Den russiske sentralbanken har de siste dagene pøst ut milliardbeløp til støtte for en stadig svakere rubel. Men nå er det tydeligvis nok.

Sentralbankens ledelse sa i går ettermiddag at det ikke kommer på tale å gripe inn med nye støtteoppkjøp. Sentralbanken i Moskva er aleine om å selge utenlandsk valuta for å støtte rubelen. Nå er det snart slutt på reservene.

Statsminister Tsjernomyrdin er nå blant dem som kritiserer sentralbanken for håndteringen av pengepolitikken.

- Jeg følger utviklingen minutt for minutt, og jeg må si meg svært misfornøyd med den måten sentralbanken har opptrådt på de siste par dagene, uttaler Tsjernomyrdin til nyhetsbyrået Itar-Tass.

Ziuganov utfordrer

Kommunistlederen Gennadij Ziuganov kom i går med en direkte oppfordring til Tsjernomyrdin om å slå inn på en annen politikk og gå bort fra den strenge pengepolitiske kursen, som han mener er diktert av de vestlige land.
- Vi vil bare støtte en politikk og en ledelse som gir avkall på de stramme monetaristiske reformene og slår inn på en helt annen linje, sa kommunistlederen på en pressekonferanse.

- President Jeltsin, Tsjernomyrdin og deres regjeringer må sammen bære ansvaret for tragedien som nå rammer Russland. De har alle ført en politikk som Vesten har diktert og som har vist seg å ha dødelig innvirkning på Russland, slår Ziuganov kategorisk fast.

Høy pris

Tsjernomyrdin har mange spørsmål å drøfte med IMF sjefen på Krim. Den nye statsministeren har de siste dager vært travelt opptatt med å konsultere partiene i Statsdumaen for å finne fram til en bred koalisjon.

Samtalene med Michel Camdessus kommer derfor på et beleilig tidspunkt. De mange milliarder dollar som IMF har gitt i lån til Russland har sin pris, og denne prisen ser nå ut til å bli høyere enn Kreml-ledelsen liker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!