Panikk i mulla Krekars gruppe

Irans avvisning av mulla Krekar har utløst uro i hans gruppe Ansar al-Islam. Iran har tradisjonelt vært en beskytter av fundamentalistiske grupper i Nord-Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar har tidligere kunnet reise uhindret inn og ut av Iran. Medlemmene av Ansar al-Islam skal nå være redde for å forlate sitt område, av frykt for å bli arrestert, sier kurdiske kilder til nyhetsbyrået UPI.

Også innad skal disiplinen være skjerpet, for å hindre at medlemmer stikker av. Det har tidligere vært meldt om at fire medlemmer ble henrettet for noen dager siden.

Maktspill

Iran har tidligere holdt sin hånd over de fundamentalistiske gruppene og presset Kurdistans patriotiske union, PUK, den ene av de to kurdiske bevegelsene som styrer Nord-Irak, til å godta deres nærvær.

Ansar al-Islams forløper het Jund al-Islam. Gruppen gjorde seg første gang bemerket da den erobret Shinirwe-fjellet på det som skulle bli en historisk dato: 11. september 2001. Noen av soldatene rykket også inn i byen Halabja like i nærheten med svarte bannere, skrev den arabiskspråklige avisen Al-Sharq Al-Awsat i London i en artikkel som til å begynne med druknet i hendelsene i USA.

Krekar

Ifølge Harem Jaff i KurdishMedia.com, advarte Iran ledelsen i PUK mot å skade Jund al-Islam.

Kurdiske ledere stemplet på sin side gruppen som en femtekolonne for Saddam Hussein og i ledtog med Osama bin-Laden.

Iran benektet på denne tid en slik kontakt. I stedet presset Iran PUK til å godta en annen gruppering, Kurdistans islamske bevegelse, IMK, som representant for de islamske kreftene i styre og stell. Leder av IMKs militære gren var mulla Krekar.

Allerede 24. september kunne KurdishMedia.com melde at Krekar hadde gått over til Jund al-Islam. Grensene mellom de ulike fundamentalistiske gruppene ble flytende. I denne fasen gikk Iran så langt at iransk artilleri beskjøt PUKs stillinger for å hindre fremrykking til grensen. Veien gjennom Iran er en av de viktigste for innførsel av varer fra utlandet til Nord-Irak.

Toll er en av de viktigste inntektskildene til lokale myndigheter, og kontroll med land dreier seg også om penger. Iran sørget for at Jund al-Islam fikk sin del av tollen på varer. Iran leverte også Toyota Landcruisere og våpen til gruppen, ifølge flere kilder, også vestlige.

Mål

Ved begynnelsen av året endret Jund al-Islam navn til Ansar al-Islam, hvilket betyr at man gikk fra å være islams «soldater» til «følgesvenner». En mulig grunn kan være at man ønsket å bli godtatt som et politisk parti og derfor ville ha et mindre militant navn.

Hva kan ha fått Iran til å snu i synet på gruppen? Iran ønsker ifølge ekspertene å holde de kurdiske områdene ustabile, og å fremme og beskytte sin fundamentalistiske versjon av islam, som er relativt fremmed for kurderne. Men internt er ikke Iran interessert i at det vokser fram en al-Qaida- eller Taliban-variant av islam, oppsummerer Radio Free Europe/Radio Liberty i en oversikt. Iran var sterkt fiendtlig til Taliban-styret som var sunnimuslimsk, mens Iran er shia.

USAs interesse for Irak kan også ha gjort Ansar al-Islam til en litt for varm potet for Teheran, som selv er utpekt til medlem av «ondskapens akse» av president George W. Bush.

(NTB-Hans Rustad)