Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Panikk i Pristina

BEOGRAD (Dagbladet): - Vi er livredde for at dette kan bli de lange knivers natt her i Pristina. Selv om NATO nå starter bombeaksjoner, frykter vi massakre. Panikken er brutt ut i byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Argunjana Bunjakov (20) bor sammen med sin fem år eldre bror og sine foreldre i sentrum av provinshovedstaden Pristina.

I den store boligblokka bor serbere og kosovoalbanere om hverandre.

- Panikken har brutt ut blant oss alle, både blant albanere og serbere, forteller Argunjana på telefonen til Dagbladet.

- Ingen av oss får blund på øynene i natt. Vi sitter oppe og snakker, forsøker å trøste hverandre. Vi har pakket kofferter med det mest nødvendige av klær og mat, klare til å flykte. Men vi aner ikke hvor vi skal gjøre av oss, sier han.

- Vi er redde for at noen av våre serbiske naboer skal prøve å drepe oss. Blant serberne er mange sikkert like redde for sine albanske naboer. Dette er vanvittig.

Tilfluktsrom

Den unge engelskstudenten som i det siste har arbeidet som tolk for journalister, forteller at Pristinas gater i går var folketomme lenge før mørket senket seg.

- Vi har hamstret det vi kunne av mat og vann før butikkene stengte tidlig på ettermiddagen. Alle kafeer og restauranter var lukket hele dagen. Mange i nabolaget har rengjort og satt i stand kjeller til primitive tilfluktsrom.

Drapene nettene før har utløst panikken i Pristina, der Argunjana forteller at hun hører geværskyting like i utkanten av byen. Lenger unna drønner det serbiske artilleriet. Krigen har rykket stadig nærmere provinshovedstaden, som lenge var en fredet plett i det blodige Kosovo.

Fire serbiske politimenn ble drept i et boligområde søndag kveld. Natt til i går ble to mennesker drept og flere såret under attentat mot de to albanske restaurantene Koha og Magik.

Rømmer

Hun forteller at tolken som Dagbladet brukte for bare to uker siden har flyktet fra sitt hjem.

At nedtellingen til NATO-bombing av serbiske mål har startet, utløser to typer reaksjoner i Pristina.

- Vi er lettet. Samtidig er vi redde for hevnaksjoner, at provokatører blant serberne skal gå amok og hevne seg på oss.

I går hadde hun telefonkontakt med slektninger som hører med til de 25000 flyktningene etter den serbiske storoffensiven i Drenica-området vest for Pristina.

- De forteller at de stuer seg sammen i overfylte hus i Glogovac, uten vann, strøm, mat eller medisiner. De har ikke mottatt noen nødhjelp. De er omringet av serbisk politi. Flere landsbyer brenner fortsatt i området. Minst 13 landsbyer er plyndret og svidd av i Drenica. Flyktninger forteller at kanskje ett hundre er drept.