- Panikk i Sverigedemokratene da det viste seg at Breivik stod bak terrorangrepene

Avsløring i ny bok.

PÅ NORGESBESØK: Jimmie Åkesson var på Norgesbesøk i midten av august. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
PÅ NORGESBESØK: Jimmie Åkesson var på Norgesbesøk i midten av august. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny bok om det det innvandringskritiske (enkelte vil si innvandringsfiendtlige) svenske partiet Sverigedemokratene hevder at det var panikk internt i partiet etter at det viste seg at terrorhandlingene i Norge 22. juli 2011 var utført av Anders Behring Breivik.

Det skriver den svenske avisa Expressen i dag, som siterer fra boka «Bevara Sverige svenskt», som er skrevet av avisas reporter David Baas.

Han har fått tilgang til interne e-poster og meldinger fra partiets interne Facebook-gruppe. Relativt kort tid etter terrorangrepeneadvarte kommunikasjonsansvarlig Martin Kinnunen partimedlemmene mot forsøk på å spille politisk mynt.

- Ingen bør skrive noe om dette nå, skrev han i en intern e-post.

Da det viste seg at gjerningsmannen var islamhateren Breivik gikk partitoppen Mattias Karlsson i partiets interne Facebook-side.

- Ingen flere hjemmesnekrede analyser nå! Partiet er under et massivt angrep, og vi må tale med en røst, skrev han.

Forfatteren sier til Expressen at terrorangrepet ble en utfordring for Sverigedemokratene.

- De interne Facebook-innleggene og e-postene gir et tydelig bilde av hvordan uroen spredde seg i partiet når de ble koblet til samme type grupperinger som motiverte Breivik, sier Baas.

Partileder Jimmie Åkesson (35) har tidligere hevdet at «islam er den største trusselen mot Sverige siden 2. verdenskrig».

Martin Kinnunen forklarer munnkurven slik:

- Når det skjer store nyhetshendelser, så kommer det raskt ulike spekulasjoner. Folk lurer på hvorfor, hvem og hva som er det mest sannsynlig. Som politiker er det best å holde seg i ro til man vet hva som har skjedd.