Panikk-måking i Bardufoss

BARDUFOSS (Dagbladet): Katastrofen i Bardufoss samfunnshus, der tre militære omkom da taket raste sammen lørdag kveld, har skremt lokalbefolkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå tar mange tunge tak for å måke våt og tung snø av takene. Det verste som kan skje, er en ny ulykke.

I går samlet militære avdelinger og de omkommendes pårørende seg til gripende minnestunder. 1400 personer er tatt ut av vinterøvelsen.

Siste jobb

Forsvarsminister Eldbjørg Løwer besøkte i går rasruinene. De siste 15 åra er rundt 50 personer omkommet i forbindelse med militære operasjoner.

- Det som har skjedd etter denne tragedien forteller meg at Forsvaret har lært å ta vare på mennesker, sier hun.

- Dette er viktig for de mange som sender sine kjære inn til tjeneste. De etterlatte i denne saken skal også vite at statsansatte som dør i tjeneste, er forsikret, sier Løwer.

Gransket

I går var byggeteknisk ekspertise i full gang med å granske ruinene. Det store spørsmålet er hvorfor taket ikke tålte tyngden fra rundt 60 centimeter med snø og is. Kommunen hadde ansvaret, men unnlot å måke. I dag mener de fleste at nettopp det var en grov tabbe.

Tromsø-advokaten Knut Skjærgård tror de etterlatte vil ha store sjanser for å vinne fram med erstatningssøksmål mot kommunen.

Forsvaret vurderer nå å nedsette en granskingskommisjon. Blant annet for å avklare om Forsvaret hadde et selvstendig ansvar for å rydde snøen av taket på samfunnshuset.