Panikk og full krise i spansk økonomi

- Vi er i en nødsituasjon, og dette er den verste krisa vi noensinne har gått gjennom.

ØKONOMISK KRISE: Mens Spania forsøker å redde sine krisebanker, viser nye tall et større fall i landets økonomi. Den spanske bankkrisen kan spre seg til andre land og utløse en større europeisk bankkrise. Den spanske storbanken Bankia er praksis i konkurs, og trenger penger for å ikke kollapse. Foto: Sergio Perez / REUTERS / NTB SCANPIX
ØKONOMISK KRISE: Mens Spania forsøker å redde sine krisebanker, viser nye tall et større fall i landets økonomi. Den spanske bankkrisen kan spre seg til andre land og utløse en større europeisk bankkrise. Den spanske storbanken Bankia er praksis i konkurs, og trenger penger for å ikke kollapse. Foto: Sergio Perez / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spania går gjennom den største økonomiske krisa siden Fransisco Franco styrte landet med jernhånd i 40 år.

- Vi er i en nødsituasjon, og dette er den verste krisa vi noensinne har gått gjennom, sier den tidligere statsministeren Felipe Gonzalez til The Telegraph.

Smitteeffekt Mens Spania forsøker å redde sine krisebanker, viser nye tall et større fall i landets økonomi. Den spanske bankkrisen kan spre seg til andre land og utløse en større europeisk bankkrise, skriver Aftenposten.

- Det vil være en smitteeffekt mellom bankene i flere land. Det skjer dels ved at bankene låner til hverandre og dels ved bankene kan bli rammet når den spanske staten rammes av en spansk bankkrise. I finansmarkedene vil aktørene vurdere at når det går dårlig i ett land, kan det også skape problemer i andre land, forklarer økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

I en slik situasjon er det viktig hva EU foretar seg, fremholder han. Også eurolandenes sentralbank (ESB) kan opptre mer aktivt for å begrense utslaget, skriver Aftenposten videre.

Vil ikke ha krisehjelp Den spanske storbanken Bankia er praksis i konkurs, og trenger penger for å ikke kollapse. Flere andre banker i Spania balanserer også på kanten av stupet etter store tap på utlån, skriver dn.no.

Videre står det at Bankia trenger over 100 milliarder kroner, og det raskt.

Madrid ville opprinnelig utstede nye statsobligasjoner som sikkerhet for lån på 19 milliarder euro (143 milliarder kroner) fra Den europeiske sentralbanken (ECB). Men ECB avviste tvert, blant annet gjennom avisa Financial Times.

Rekordhøye renter Med den nye usikkerheten, ble renten på spanske statslån sendt opp til rekordnivå.

Spania må nå betale 6,7 prosent rente for lån med ti års løpetid. Til sammenligning betaler Tyskland rundt 1,3 prosent rente på samme type lån, skriver dn.no videre.

Uroen har også smittet over på Italia, som har en markant større økonomi enn den spanske. Renten på femårslån i Italia steg til 5,66 prosent mot 4,84 prosent forrige måned.

Tillitt til markedet
Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe mener de spanske problemene vil ha en effekt på norsk økonomi.

- Situasjonen i Spania er alvorlig, og den fyrer oppunder de alvorlige problemene som allerede finnes i Europa. Dette vil naturligvis ha effekt på norsk økonomi, sier hun.

Hun mener europeiske politikerne her helt nødt til å bringe tillitt tilbake i markedet.

- De er bare kommet med en foreløpig løsning, og den er det ikke hold i. Vi ser at problemene ikke begrenser seg til Hellas, og vi er nødt til å sette en stopper for denne utviklingen, sier hun.

Bør hjelpe
Mye av løsningen henger på Tysland, som må si ja til en del tiltak de foreløpig sier nei til.

- Eurosonens kollaps vil være negativ også for Tyskland. Før euroen var de i underskudd, og de vil ikke være tjent med å innføre annen valuta. Jeg ser ingen grunn til at Tyskland skal si nei til å redde Eurosonen, sier hun.