Panikk på Krim - Ukraina strammer grepet

Ukraina har intensivert angrepene mot den russiske Svartehavsflåten og Krim-halvøya. Et nytt angrep får også oppmerksomhet i Russland.

VISER PANIKKEN: Denne videoen skal vise angrepet på den russiske Svartehavsflåtens hovedkvarter. Den ble truffet av en ukrainsk rakett fredag 22. september. Video: X Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukrainske raketter har haglet mot den russiske Svartehavsflåten den siste tida, og området er ikke lenger en trygg havn for Putins krigsmaskin til sjøs.

Til Newsweek opplyser kilder tett på det ukrainske forsvarsdepartementet at Ukrainas strategi nå er å demilitarisere Svartehavsflåten, ved å sakte, men sikkert ødelegge infrastrukturen på den russiskokkuperte Krim-halvøya, som holder flåten flytende.

Seinest fredag traff en rakett svartehavsflåtens hovedkvarter i Sevastopol på halvøya.

Panikk

Angrepet utløste panikk, og førte til flere evakueringer i området rundt. En video publisert og verifisert av BBC, viser barn som løper vekk fra et skolebygg mens sirenene uler.

MYE RØYK: Bildet skal vise fredagens angrep mot et Russlands hovedkvarter i Sevastopol. Foto: Crimean Telegram channel / AP / NTB
MYE RØYK: Bildet skal vise fredagens angrep mot et Russlands hovedkvarter i Sevastopol. Foto: Crimean Telegram channel / AP / NTB Vis mer

Den russisk-innsatte guvernøren i regionen, Mikhail Razvozjajev, meldte om knuste vinduer på ti nærliggende bygninger. Også strømmen skal ha forsvunnet en periode.

Russland har bekreftet at en mann er savnet etter angrepet, og at bygget ble truffet av en rakett. De har ikke opplyst om andre skadde.

TATT TILBAKE: Ukraina skal ha tatt tilbake kontroll over flere oljeplattformer utenfor Krym. Video: GUR / Ukrainas forsvarsdepartement. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Ukraina gikk seinere fredag ut og bekreftet at de sto bak angrepet, men at ønsket var «å lage et større hull» i hovedkvarteret, skriver BBC.

Fredagens angrep også fått oppmerksomhet i russiske medier. Blant annet har både Tass og RT, begge statlige medier, omtalt det.

BBCs Russland-redaktør, Steve Rosenberg, skriver på X/Twitter at også russisk statlig TV viet angrepet oppmerksomhet, med et 14 sekunder langt innslag.

Viktig område

Svartehavet har vært en viktig arena for Russland siden invasjonen i februar 2022. Men til tross for å være overlegne til sjøs, sammenliknet med Ukrainas nærmest ikke eksisterende flåte, har Kreml feilet i å feste grepet om havområdet.

- Den eneste måten vi kan komme oss ut av denne situasjonen på, er å ødelegge Svartehavsflåten, ødelegge deres muligheter til å jakte herredømme over Svartehavet og gjenopprette navigasjonsfrihet, sier Ukrainas tidligere forsvarsminister, Andriy Zagorodnyuk, som nå er rådgiver i sitt tidligere departement.

- Det eneste vi kan gjøre er å ødelegge Svartehavsflåten og si at hvert eneste skip i området vil følge etter. Det er ingen annen mulighet og vi må forfølge det fram til det er gjort.

Ukrainas hoveddirektorat for etterretning delte video av ødeleggelsen av et S-400 luftvernsystem på den russiskokkuperte Krym-halvøya. Video: GUR. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Høyt på ønskelista

Å kontrollere Svartehavet har lenge vært høyt på russernes ønskeliste. Annekteringen av den strategisk viktige Krim-halvøya tilbake i 2014, og den påfølgende blokaden av Azovhavet ved den fullskala invasjonens start i 2022, har begge vært viktige deler av dette overordnede målet, skriver Newsweek.

Tanken bak er å begrense Ukrainas tilgang til havområdet, samt å kvele landets maritime eksport.

Men som kjent, ikke alt har gått etter den tilsynelatende planen for Vladimir Putin og hans menn.

Store skader

Ifølge Newsweek har Ukraina, til tross for å stå uten en fullverdig marine, og med svært begrenset kapasitet i lufta, klart å skade eller ødelegge 16 fartøyer i den russiske flåten så langt i krigen, ifølge det nederlandske nettstedet Oryx, som samler opplysninger om kaper i Ukraina fra bilder og andre åpne kilder.

Det kanskje mest kjente, og mest ødeleggende, ukrainske angrepet i Svartehavet, var senkingen av flaggskipet «Moskva» i krigens første måneder.

Nylig gjenerobret ukrainske styrker landsbyen Andriivka øst i Ukraina. Dronebilder viser hvordan russiske soldater overgir seg - før de blir utsatt for artilleriangrep av sine egne. Reporter: Edward Stenlund. Video: Ukrainas 3. mekaniserte brigade. Vis mer

De siste ukene har Ukraina gjennomført en rekke angrep med droner og raketter i området. Forrige uke traff de et russisk landingsfartøy og en ubåt som kan bære krysserraketter, ved Sevastopol.

Ifølge Newsweek skal nylige angrep også ha ødelagt viktige tørrdokker i Sevastopol - anlegg som benyttes til blant annet reparasjoner.

Angrepet bør være «en stor advarsel for sårbarheten i disse reparasjonsområdene», mener Andrii Rysjenko, tidligere kaptein og nå en strategisk ekspert for forsvars og logistikkselskapet Sonata, til Newsweek.

- De vil simpelthen ikke kunne reparere skipene sine, og mange av dem er svært gamle, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer