Panikk på toget inn til København

- Folk fikk panikk, ingen kom ut av toget, forteller norske Sara som ble sittende fast på vei inn til København i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KLOKKEN 15:23 NTB Melder at flytrafikken på Kastrup er i gang igjen. Deler av Sverige har også fått tilbake strømmen. Sara Bell satt på det siste toget fra Roskilde Universitet inn til den danske hovedstaden da strømmen gikk. Ved forstaden Brøndby, et par mil fra byen, stoppet toget og ble stående i 40 minutter.

- Vi fikk et par beskjeder om at vi måtte vente litt. Så sa de «vi kommer ingen steder», «det er ingen strøm» og til slutt fikk vi høre at strømmen var vekk på hele Sjelland, sier Sara til Dagbladet.no i ettermiddag.

Stresset stemning

Passasjerene beskjed om at dette kunne ta fem timer. Det brøt ut panikk blant passasjerene, som hadde både eksamen og viktige møter.

- Først fikk vi ikke lov til å gå ut av toget. Etter lang tid fikk vi komme ut, gå over togskinnene og klatre opp på perrongen.

Flere hundre studenter braste ut i motorvegen og forsøkte å haike inn til byen.

- Folk var greie og stoppet, sier Sara, som selv fikk haik. Hun forteller at hele hovedstaden var mørkelagt. Trafikklysene virker ikke, og folk virket stresset siden de ikke visste noe. Også tv-kanaler og nettaviser falt ut som følge av strømbruddet.

- Alle bussene er overfylte, folk er fortsatt på jobb, i mørket. Det er en surrealistisk stemning. Jeg skal spise opp all maten i fryseren min, avsluttet studenten.

Millioner mistet strømmen

I tillegg til at store deler av Danmark, mistet også store deler av Sør-Sverige strømmen da strømnettet brøt sammen i formiddag. Strømmen gikk også på hele Sjælland og Bornholm. I København stanset alt midt i lunsjtiden.

Alle avganger og landinger ved København Lufthavn Kastrup ble innstilt. Bare fly som av tekniske grunner måtte lande, fikk lov til det.

- Årsaken er at det ikke er nok strøm til å gjennomføre sikkerhetskontroller, tanke fly og sjekke inn passasjerer, sa informasjonsmedarbeider Bente Kornbo til Dansk TV2.

- Det er veldig alvorlig. Folk sitter fast i heiser, t-banen og tog står stille. Et tog sitter fast i tunnelen under Store Belt, sa Michael Johansen i nyhetsbyrået til Aftonbladet.

Ifølge Johansen vet ingen når strømmen kommer tilbake.

- Det virker som om det kan drøye lenge, sa han.

Kari Kolnes fra STS Solreisers kontor i Malmö sier til Dagbladet.no at strømmen kom tilbake etter halvannen time. Telefoner og datasystemer har også kommet tilbake igjen. Expressen.se opplyser at de fleste steder i Sverige nå begynner å få strømmen tilbake igjen, men strømmen fremdeles faller ut igjen noen steder.

Nordmenn fanget

Nordmannen Vidar Hugsver satt fanget på Kastrup i København. Han skulle til Bergen med fly i dag, men det blir forsinket:

- Jeg kom til Kastrup omkring 13.45. Da var det mørkt her. Nå er strømmen tilbake, sa Haugsver, som ble brutt i telefonen. Han ringte Dagbladet.no opp igjen klokka 14:20 og fortalte at strømmen gikk på nytt.

Store problemer

Alle trafikklys i København var sorte. Folk strømmet ut fra mørklagte butikker og bygninger. DSBs tog og tunellbanen sto stille. To tog som stod fast i Storebeltstunnellen ble ført ut til Korsør og Nyborg. Øresundsbroen er lukket, meldte Danske TV2.

- To avganger er foreløpig utsatt fra Gardermoen til København. All trafikk dit er stoppet inntil videre. Folk må bare møte på flyplassen som vanlig, så håper vi på en løsning der i nærmeste timene. Vi vil hjelpe passasjerene avgårde, men akkurat nå står alt stille, opplyste Trine Løvberg, informasjonskonsulent SAS til Dagbladet.no.

En rekke danske nettsteder var ute av drift som følge av strømbruddet.

Millioner av svensker uten strøm

I Sverige er situasjonen også svært alvorlig. Stamnettet i Sør-Sverige brøt helt sammen.

- Vi regner med at det er noen millioner konsumenter som er rammet. Mellom en og to millioner er et grovt overslag, sa teknisk direktør i Svensk Kraftnett, Sture Larsson, til nyhetsbyrået TT.

Telenettet nede

I Sverige er telenettet delvis lammet. All datatrafikk går med svært lav hastighet. Dette skal blant annet ha ført til store problemer for alarmsentralene i Sverige.

Også i Sverige er internett lammet. Serverne er uten strøm.

<B>MØRKLAGT:</B> Her fra t-banen i Helsingborg.
SATT FAST:</B> Bodil Dahlgren blir hjulpet ut av heisen på Åhlens i Helsingborg der hun satt fast under strømbruddet.
STENGT BRU: Brua over Store Belt var stengt som følge av strømbruddet i Sverige og Danmark.
<B>HELSINGBORG:</B> Mellom en og to millioner mennesker var uten strøm i Sør-Sverige på grunn av det omfattende strømbruddet. Strømmen gikk også på hele Sjælland og Bornholm. I København stanset alt midt i lunsjtiden. Her fra Ängelholms flyplass under det to timer lange strømbruddet.