Panikk på verdens børser

New York-børs på sitte laveste på 11 år. Børsene i Asia fulgte etter i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kveld ble det klart at myndighetene i USA ikke vil redde den kriserammede bilindustrien med det første.

Tidligere samme dag ble det kjent at arbeidsledigheten i  landet har økt mye mer enn ventet.

De dårlige nyhetene sendte New York-børsene rett ned i går.

Den brede indeksen Standard & Poor’s 500 hadde ved børsslutt sunket hele 6,7 prosent til en sluttnotering på 752,44 poeng. Forrige gang indeksen lå så lavt, var i 1997.


Vanskelig valg


Demokratene sto forran et vanskelig valg;  Vedta enda en svært upopulær redningspakke eller risikere å få skylde for at en viktig industri faller og hundertusener av amerikanere slutter seg til den allerede dystre arbeidsledighetsstatistikken, skriver AP.

De falt ned på en utsettelse. I går ga de bilindustrien frist til 2. desember for å legge fram en konkret plan for restrukturering som beviser at bilindustrien har en framtid.

- Før de viser oss en plan, kan ikke vi vise dem pengene, sa presidenten for Representantenes hus, Nancy Pelosi, på en pressekonferanse i Kongressen.

Dette senket ikke bare Standard & Poor’s.

Dow Jones-indeksen sank 5,6 prosent til en foreløpig sluttnotering på 7.552,29 poeng, det laveste nivået på fem og et halvt år. Teknologiindeksen Nasdaq sank 5,1 prosent til en foreløpig sluttnotering på 1.316,12 poeng, og i natt fulgte børsene i Asia etter.

Asia følger

Nikkei-indeksen i Tokyo falt 2,2 prosent ved lunsjtider, dagen etter at den stupte 6,7 prosent.

I Seoul falt aksjene 3,1 prosent, i Sydney 3,0 prosent, i Shanghai 4,4 prosent og i Hongkong 3,9 prosent.

Torsdag var heller ingen god dag i Europa, med fall på alle de viktige børsene.

En analytiker i Australia, Martin Slaney, sier at risikoen for en global resesjon øker for hver dag, og at utsiktene til en virkelig depresjon lik den store depresjonen på 30-tallet er reell og skremmer markedet, melder NTB.