Panikk-salg av døde kyllinger

Fugleviruset er kommet til Italia, Hellas og Bulgaria. I Nigeria undersøker de nå om mennesker er smittet av fugleinfluensaen etter at bønder solgte influensa-døde kyllinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fryktede H5N1-viruset er for første gang oppdaget i Italia, i 17 ville svaner på Sicilia, i Puglia og Calabria. Det bekreftet den italienske helseministeren i går. Svanene hadde kommet fra Balkan, trolig på grunn av kaldt vær. Det er ikke meldt at mennesker er smittet.

- Det er en relativt trygg situasjon for mennesker, men mindre trygg for dyrehelsa, sa helseminister Francesco Storace til nyhetsbyrået AP i går. 

Frykter menneske-smitte

Samtidig bekrefter greske myndigheter at tre ville svaner fra det nordlige Hellas har dødd av viruset. I tillegg er trekkfugler i Bulgaria smittet.

Denne uka ble viruset også påvist i Afrika. I går varslet helsemyndighetene i Nigeria at de undersøker om smitten kunne ha nådd mennesker. Verdens Helseorganisasjon (WHO) har sagt at jo flere mennesker som smittet av fugleviruset, jo større er sjansen for at viruset endrer seg slik at det blir i stand til å smitte mellom mennesker.

- Myndighetene undersøker om det dødelige fugleinfluensaviruset i Nigeria er spredt til mennesker etter at det er meldt om flere syke personer, melder nyhetsbyrået AP. <

Er dårlig rustet

Landene i Afrika er dårlig utrustet for å takle fugleinfluensaen. Muligheten for at mange mennesker kan bli smittet av syk fugl er store. Foreløpig er viruset bare registrert i Nigeria. Men WHO regner med at det fort vil spre seg til flere land i Afrika.

 PÅ BILLIGSALG: Nigerianske bønder selger fjørkre som er døde av fugleinfluensaen på markeder rundt om, fordi de trenger penger og fordi de er misfornøyde med myndighetenes tilbud om kompensasjon. Foto: AP/Scanpix
PÅ BILLIGSALG: Nigerianske bønder selger fjørkre som er døde av fugleinfluensaen på markeder rundt om, fordi de trenger penger og fordi de er misfornøyde med myndighetenes tilbud om kompensasjon. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Når viruset nå er kommet til Nigeria, må vi regne med at det også dukker opp andre steder, i land som er enda dårligere utrustet enn Nigeria, sier David Nabarro, WHOs leder i kampen mot epidemiene, til BBC.

Viruset har drept over 100 000 kyllinger i Nigeria på kort tid. Det WHO frykter mest, skjedde umiddelbart. Bøndene prøvde å selge døde fugler på markedet. Det ble prisras og panikksalg av fjørfe. Bøndene vegret seg mot å gi fra seg kyllinger til nedslakting. Krangelen med myndighetene om kompensasjon startet med en gang.

I en slik situasjon bør bøndene unngå all kontakt med syk og død fugl, godta karantene og levere fra seg fuglene sine til nedslakting. Men bøndenes reaksjon er ingen overraskelse. Viruset truer deres livsgrunnlag.

Alvorlige konsekvenser

I Nigeria, Afrikas mest folkerike stat, har millioner mennesker fjørfe som viktig kilde til mat og inntekt. Fugleinfluesaen kan få katastrofale følger for landet. I andre enda fattigere afrikanske land, vil konsekvensene for befolkningen bli enda alvorligere.

Ekspertene har spådd at hvis fugleviruset når Afrika, vil det etablere seg fort og spre seg raskt. Nye utbrudd vil ikke bli oppdaget eller rapportert til myndighetene. Nedslaktingen vil begynne for seint og ikke være omfattende nok.

Avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier at situasjonen ikke er endret for nordmenn som følge av dette.

- Vi har samme råd som vi har gitt hele tida. Man kan reise hvor man vil, men holde seg unna folkemarkeder, sier Aavitsland.

SYKE FUGLER: På stranda utenfor Thessaloniki i Hellas plukker helsepersonell opp svaner som er smittet av det fryktede H5-viruset.