Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Panikk, tårer og litt festing på «ebolacruiset»

Nektet landgang i Belize og Mexico.

NEKTET LANDGANG: Carnival Magic fotografert utenfor øya Cozumel i Mexico. Foto: EPA / GUSTAVO VILLEGAS / NTB scanpix
NEKTET LANDGANG: Carnival Magic fotografert utenfor øya Cozumel i Mexico. Foto: EPA / GUSTAVO VILLEGAS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ebola-epidemien skaper frykt i ulike deler av verden.

Nesten 5000 personer om bord i cruiseskipet Carnival Magic er uforskyldt rammet av denne frykten, og det som kan framstå som i overkant hysteriske sikkerhetstiltak.

Skipet seilte fra Galveston i Texas tidligere denne uka. Blant passasjerene var en kvinne som har jobbet på laboratoriet på sykehuset der Thomas Eric Duncan, den første som fikk diagnostisert sykdommen i USA, ble behandlet. Han døde onsdag i forrige uke.

Ingen symptomer Kvinnen jobbet med prøver fra Duncan. Hun skal ikke ha noen sykdomssymptomer, men da hun forstod at to sykepleiere ved sykehuset hadde blitt smittet valgte hun å varsle besetningen om bord, og ble frivillig satt i karantene sammen med ektemannen. Ebola har en anslått inkubasjonstid på 21 dager, og den skal snart være over for kvinnens del.

I samråd med amerikanske myndigheter forsøkte kapteinen å sette av de to i Belize, slik at de kunne flys hjem med helikopter, men det nektet myndighetene der. USAs utenriksminister John Kerry forsøkte å legge press på statsminister, men han stod i mot.

Rykter Da skipet ble liggende stille utenfor kyststaten, begynte ryktene å gå blant passasjerene. Til slutt måtte kapteinen annonsere karantenetiltaket høytaleranlegget, melder Telegraph, som omtaler skipet som «ebolacruiset».


De forsøkte deretter å gå til land i Mexico, men ble nektet også der.

Den amerikanske kystvakta fløy lørdag ut til skipet med helikopter, og hentet en blodprøve fra kvinnen, melder nyhetsbyrået AP. Planen er at skipet skal tilbake til Galveston i løpet av søndagen.

Passasjer Jon Malone sier til Telegraph at det tidvis har vært panikk om bord.


- Folk er redde. Jeg har sett noen gråte. Alle spiser fra den samme buffeten, blir servert av de samme folkene. Det er et lite område og vi er tett på hverandre, sier han, og argumenterer for at det kan være vanskelig å stoppe smittespredning om bord et skip.

Festet videre Eric Lupher, til vanlig nyhetsreporter i 7News i Denver, er om bord skipet, og har beskrevet hvordan festen lenge har fortsatt blant passasjerene, og at de fleste fortsatt spiser i buffeten. Han har også stadig gjentatt at kvinnen i karantene ikke har noen symptomer.

Cruiseselskapet har beklaget til de omtrent 3000 passasjerene, og tilbudt hver enkelt 200 dollar i erstatning, samt 50 prosent i avslag på et framtidig cruise.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!