Coronakrise i Ontario:

Panikk: Vil ha Norges vaksiner

Voksne legges inn på barnesykehus fordi kapasiteten nærmer seg sprengt. Samtidig registreres 4000 nye smittetilfeller daglig. Ekspertene frykter det bare er begynnelsen.

DRAMATISK: Smittesituasjonen i Ontario, Canadas mest folkerike provins, har aldri vært verre. Samtidig kommer det stadig flere dårlige vaksinenyheter. Nå ber Ontarios øverste politiske leder, Doug Ford, Norge om hjelp. Foto: NTB
DRAMATISK: Smittesituasjonen i Ontario, Canadas mest folkerike provins, har aldri vært verre. Samtidig kommer det stadig flere dårlige vaksinenyheter. Nå ber Ontarios øverste politiske leder, Doug Ford, Norge om hjelp. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 290 000 +9.8K
Se mer

Den tredje bølgen har slått hardt innover Ontario, som med sine 14 millioner innbyggere er Canadas mest folkerike provins.

Her ligger storbyen Toronto og hovedstaden Ottawa.

Nå blir voksne lagt inn på barnesykehus fordi sykehuskapasiteten nærmer seg sprengt, samtidig som det daglig registreres rundt 4000 nye smittetilfeller, skriver Aftonbladet.

Ekspertene frykter det bare er begynnelsen.

PARKLIV: Helga var preget av varme dager, og folk i Oslo benyttet anledningen til å samles i mange av byens parker. Dette sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad kommer med en klar oppfordring til festklare Oslo-borgere. Video: Dagbladet Vis mer

Vil ha Norges vaksiner

Nå har delstatsmyndighetene forsøkt å ta grep. I forrige uke innførte de nye, strenge restriksjoner for å stagge den urovekkende utviklingen, men Ontario er, som verden for øvrig, avhengig av flere vaksiner.

For ikke å si desperate.

Delstatsminister Doug Ford, Ontarios øverste folkevalgte politiker, har nå gått til det drastiske skrittet å be blant andre Norge om flere vaksiner, melder kanadiske CTV News.

I en uttalelse fra Ford heter det at delstatsministeren nå forsøker å gå egne veier for å skaffe Ontario flere vaksiner, i tillegg til de Ontario får fra sentrale, kanadiske myndigheter.

HJELP: Ontarios delstatsminister Doug Ford ber Norge om hjelp. Foto: NTB
HJELP: Ontarios delstatsminister Doug Ford ber Norge om hjelp. Foto: NTB Vis mer

«Som et ledd i dette arbeidet har han allerede vært i kontakt med Canadas ambassadør til Danmark, og USAs generalkonsulat, som begge vil bringe vår forespørsel om å kjøpe ytterligere forsyninger av AstraZeneca til sine respektive regjeringer. Våre myndigheter har allerede vært i kontakt med Norges ambassadør og vil kontakte EUs ambassadør til Canada, og også Indias høykommissær seinere, for å be om enhver ekstra AstraZeneca-dose», heter det blant annet i uttalelsen.

Etter en rekke alvorlige sykdomstilfeller og dødsfall, har Danmark besluttet å ikke bruke AstraZenecas coronavaksine. Norge har satt bruken av den på pause, i påvente av en ekspertvurdering som er ventet 10. mai.

Utenriksdepartementet henviser til Helse- og omsorgsdepartementet, som foreløpig ikke har besvart Dagbladets henvendelser.

GÅR HARDT UT: I en video på Instagram går hardangerværing Leif Einar «Lothepus» knallhardt ut mot norske corona-demonstranter. Video: @lothepus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vaksine-forsinkelser

Fords grep blir beskrevet som panikkartet og desperat av kanadiske medier, og kommer etter negative vaksinenyheter og kritikk.

Canada skulle egentlig motta 1,2 millioner doser av Modernas coronavaksine i slutten av april, hvorav 500 000 doser skulle gå til Ontario. I forrige uke opplyste imidlertid legemiddelselskapet at de bare klarer å levere 650 000 doser.

Samtidig er det også forsinkelser i AstraZenecas vaksineleveranser.

Ontario skulle motta 389 000 AstraZeneca-doser denne uka, og 194 500 doser om ytterligere to uker, men begge disse leveransene er blitt utsatt til slutten av mai, ifølge kanadiske Global News.

Samtidig har coronasituasjonen aldri vært verre i Ontario.

Måtte snu

Tiltakene Ontarios delstatsmyndigheter og Ford innførte i forrige uke, skapte så mye bråk at de måtte ta en U-sving.

Myndighetene innførte et forbud mot å ferdes utendørs, med mindre man er på vei til eller fra jobb eller gjør viktige ærender. De innførte en slags intern grensekontroll mot andre kanadiske provinser og strammet inn på restriksjoner som regulerte hvor mange personer som kan besøke en butikk eller virksomhet samtidig.

Samtidig strammet myndighetene inn kontrollen av disse tiltakene, og det var spesielt det som forarget Ontarios innbyggere:

  • Delstatsmyndighetene ga politiet makt til å vilkårlig stanse personer på gata for å kontrollere ID-papirer og forhøre seg om årsakene til at de var utendørs.

- Samarbeider du ikke, bryter du loven og du kan få bøter, sa Sylvia Jones, delstatens justisminister, ifølge Toronto Sun.

Kort tid etter, måtte hun snu, etter at både innbyggerne i provinsen, jurister og politiet ga forslaget strykkarakter.

EN MORALSK PRØVELSE: Gretha Thunberg talte i dag til WHO om koronapandemien. Hun understrekte at vi står ovenfor en moralsk prøvelse når det kommer til rekkefølgen og prioriteringen av coronavaksinen. Video: AP Vis mer

Ber Ford gå av

For lite, for seint og så for mye, er essensen i hvorfor Ontarios innbyggere nå er sterkt kritisk til sine egne myndigheter.

Ford og hans delstatsmyndigheter anklages for ikke å ha tatt smittesituasjonen tilstrekkelig på alvor, og bebreides nå for den kritiske situasjonen i provinsen.

«Vi er i ferd med å oppleve det Italia og New York gjennomgikk for ett år siden. Jeg kan ikke forstå at vi befinner oss i denne situasjonen i Ontario i dag. Ingen av de stedene fikk noe forvarsel. Vi har hatt et helt år på oss til å forhindre dette», skrev Rajiv Singal, sjefkirurg ved Michael Garron-sykehuset i Toronto, i en følelsesladd tråd på Twitter i forrige uke.

Singals uttalelser har fått mye oppmerksomhet i kanadiske og andre engelskspråklige medier.

Han fortsatte:

«Vi har advart mot dette i månedsvis».

Og:

«Historien kommer ikke til å være nådig med Ontarios politiske håndtering av denne krisa. Den tredje bølga (kom vi noen gang ut av den andre?) var i stor grad mulig å unngå. Jeg er fullstendig knust over at vi er her».

En kronikk som tok til orde for Fords avgang, ble mest lest i amerikanske Washington Post i helga.

Norges AstraZeneca-doser

Norge hadde i forrige uke 180 600 doser av AstraZenecas coronavaksine på lager.

52 800 av dem har holdbarhet til 30. juni, resten har en holdbarhet til 30. juli. Selv om helsemyndighetene har satt vaksineringen på pause, leverer AstraZeneca vaksiner til Norge nesten ukentlig, opplyser Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Antallet er ventet å overgå 200 000 i løpet av uka.

Hvis ekspertutvalget som skal vurdere AstraZenecas og Janssens coronavaksiner kommer fram til at de ikke skal brukes, blir spørsmålet da hva som skjer med dem.

- Selvfølgelig skal vi sende vaksinene til utlandet hvis ikke vi kan bruke dem selv, sa SVs helsepolitiker Nicholas Wilkinson til Dagbladet i forrige uke.

Han mener heller ikke Norge bør ta seg betalt for de svært ettertraktede dråpene.

- Vi tar regningen, slo Wilkinson fast.

Han vil bruke det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax til å distribuere de overflødige vaksinedosene.

CHARTER-SVEIN: Svein Østvik brenner munnbindet sitt under coronaskeptikernes markering utenfor Stortinget. Video: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Politisk familie

Doug Ford er bror av avdøde Rob Ford, den skandaleombruste og omstridte tidligere ordføreren i Toronto.

I 2013 skapte Rob Ford overskrifter over hele verden da han innrømmet å ha kjøpt og brukt crack mens han var ordfører. Da rusmisbruket hans ble kjent, nektet han imidlertid å gå av som ordfører.

Da svarte bystyret i Toronto med å frata Ford en rekke privilegier og makt, før Ford tok inn på et rusrehabiliteringsprogram.

Deretter vendte han tilbake til ordfører-jobben sommeren 2014. Seinere samme år fikk han påvist kreft, og to år seinere, i 2016, døde han.

Doug og Rob Ford er sønner av Doug Ford Sr., også han en tidligere politiker i Ontario.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer