Panikken brer seg - vil bort fra Tokyo

22 ganger høyere radioaktivitet. Ikke helsefare fra myndighetene beroliger ikke folk på gata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Løpende registreringer i Tokyo av uvanlig høye registreringer av radioaktiv stråling fra kjernekraftkatastrofen 250 kilometer lenger nord, skaper tilløp til panikk i den japanske hovedstaden.

TV-kanalen NHK meldte ved 07-tiden norsk tid - 15 i Japan - om radioaktive målinger i lufta i Tokyo som er 22 ganger høyere enn vanlig.

- Mengden er ekstremt liten og det er ikke helsefare. Det vil ikke påvirke oss, sier talsperson for myndighetene, Takayuki Fujiki, til nyhetsbyrået AP.
Få de siste oppdateringene fra Japan i Dagbladets nyhetsstudio.

Tross forsikringene fra landets myndigheter, er folk i Tokyo skremt over utviklingen og konsekvensene av hva som komemr  med vind og nedbør fra eksplosjonene i Fukushima-kraftverket.

Lange togkøer Nyhetsbyrået Reuters' reporter i Tokyo rapporterer om tilløp til panikk ved 13-tiden i dag lokal tid. Allerede da var det uvanlig lange køer på jernbanestasjonene av folk med håndbagasje, som vil komme seg ut av storbyen.

 VIL BORT:  Uvanlig tette køer på tidlige ettermiddager selv til  togstasjoner i stor-Tokyo å være - her Ykohama-stasjonen sør for Tokyo. FOTO: KYODO/REUTERS/SCANPIX.
VIL BORT: Uvanlig tette køer på tidlige ettermiddager selv til togstasjoner i stor-Tokyo å være - her Ykohama-stasjonen sør for Tokyo. FOTO: KYODO/REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Køene er uvanlige - ingen reiser hjem fra jobb i Tokyo ved 13-tiden en tirsdag.

37 millioner Samtidig er det begrenset hvor mange som kan «rømme» fra verdens tettest befolkede byområde. Med nabobyene Kawasaki og Yokohama bor det 37 millioner mennesker i stor-Tokyo.

45 millioner mennesker er allerede rammet av strømrasjonering i hjemmene.

Myndighetene prioriterer strøm til togene.

 UVANLIG STILLE:  Tokyo i ettermiddag - uvanlig få mennesker i gatene, de fleste med munnbind, som i utgangspunktet er ment å beskytte mot pollen. Folk tror også at munnbind kan hjelpe mot snikende radioaktivitet.
FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX.
UVANLIG STILLE: Tokyo i ettermiddag - uvanlig få mennesker i gatene, de fleste med munnbind, som i utgangspunktet er ment å beskytte mot pollen. Folk tror også at munnbind kan hjelpe mot snikende radioaktivitet. FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX. Vis mer

Reuters reporter forteller også om panikkartet hamstring i butikker i Tokyo.

Det døgnåpne supermarkedet Don Quixote i Roppongi-distriktet er i løpet av noen timer utsolgt for radioer, lommelykter, staerinlys og soveposer.

Det er også registrert radioaktiv stråling «høyere enn normalt» i Ibaraki mellom Fukushima og Tokyo, 250 kilometer lenger sør, ifølge NTB.

 ENDELØS BENSINKØ:  Bilene til høyre i kø i formiddag til bensinstasjonen i forkant. FOTO: KYODO/AP/SCANPIX.
ENDELØS BENSINKØ: Bilene til høyre i kø i formiddag til bensinstasjonen i forkant. FOTO: KYODO/AP/SCANPIX. Vis mer

Det ble målt strålingsverdier over 400 ganger grensen et menneske har lov til å bli eksponert for i løpet av ett år rett ved det skadde atomkraftverket Fukushima Daiichi på østkysten av Japan, etter en tredje eksplosjon ved anlegget i natt, norsk tid.

«Verdiene er helseskadelige», opplyste statsminister Naoto Kan under en pressekonferanse i natt. Alle mennesker innen en radius på 20 km skal evakueres; alle i en radius mellom 20 og 30 km er oppfordret om å holde seg innendørs.

- Ikke air condition - Selv om det er varmt må dere ikke skru på luftkondisjoneringen. Ikke hent inn klær som henger utendør, advarte en alvorlig kabinettminister Yukio Edano.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA melder nå i morgentimene at reaktorene 1, 2 og tre ved et annet kjernekraftverk, Fukushima Daini, nå er under kontroll.

 UTSOLGT:  Dette er beskjeden mange bilister møter - her på en Shell-stasjon allerede i går. FOTO: KYODO/AP/SCANPIX.
UTSOLGT: Dette er beskjeden mange bilister møter - her på en Shell-stasjon allerede i går. FOTO: KYODO/AP/SCANPIX. Vis mer

- De er i en cold shutdown status. Det betyr at trykket i kjølevannet er rundt atmosfærenivå og temperaturen under 100 grader. Reaktorne anses for å være under trygg kontroll ved slike omstendigheter, heter det i en uttalelse.

REDDE: Frykten for radioaktive utslipp har spredt seg over store deler av Japan. Her dekker en mor og datter over munnen av frykt for å innhalere radioaktive partikler i Yamada i det nordlige Japan. Foto: AP Photo/Yomiuri Shimbun, Takashi Ozaki/SCANPIX
REDDE: Frykten for radioaktive utslipp har spredt seg over store deler av Japan. Her dekker en mor og datter over munnen av frykt for å innhalere radioaktive partikler i Yamada i det nordlige Japan. Foto: AP Photo/Yomiuri Shimbun, Takashi Ozaki/SCANPIX Vis mer