«Desperate» tilstander på virus-cruiset:

Panikken sprer seg: - Redd oss

De ansatte kjemper en kamp mot klokka for å hindre ytterligere spredning av coronaviruset på cruiseskipet Diamond Princess, der flere hundre allerede har blitt smittet.

FLERE SMITTET: Personell i smitteverndrakter utenfor cruiseskipet Diamond Princess etter å ha forberedt transport av smittede passasjerer. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB scanpix
FLERE SMITTET: Personell i smitteverndrakter utenfor cruiseskipet Diamond Princess etter å ha forberedt transport av smittede passasjerer. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag sa japanske helsemyndigheter at det var registrert 44 nye smittetilfeller, noe som betyr at totalt 219 passasjerer og ansatte har fått påvist viruset. Skipet har med det den største gruppen smittede utenfor det kinesiske fastlandet, der antall smittede torsdag er oppe i nesten 60.000, og dødstallene har steget til 1 367, etter det dødeligste døgnet hittil.

Cruiseskipet Diamond Princess har ligget i karantene i havna i Yokohama i Japan siden 4. februar, etter at en tidligere passasjer ble diagnostisert med det smittsomme og potensielt dødelige viruset. Kort tid seinere ble viruset oppdaget hos ytterligere ti passasjerer, og har siden fortsatt å spre seg gjennom skipet.

Skipet har 2 670 passasjerer om bord, i tillegg til 1 100 crewmedlemmer, som nå jobber døgnet rundt med å holde viruset i sjakk.

VENTER PÅ SINE KJÆRE: Familiemedlemmer til passasjerer om bord i cruiseskipet Diamond Princess vinker til skipet fra havnen i Yokohama i Japan. Passasjerer og ansatte må forbli i karantene frem til 19. februar. Foto: Issei Kato / Reuters / NTB scanpix
VENTER PÅ SINE KJÆRE: Familiemedlemmer til passasjerer om bord i cruiseskipet Diamond Princess vinker til skipet fra havnen i Yokohama i Japan. Passasjerer og ansatte må forbli i karantene frem til 19. februar. Foto: Issei Kato / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Søker desperat deres hjelp

Ettersom dagene i isolasjon går, skal situasjonen bli stadig mer desperat, skriver Al Jazeera.

- Vær så snill å redd de av oss som fortsatt er friske, sier Binay Kumar Sarkar – et av crewmedlemmene om bord, i en video postet på Facebook, der han er flankert av fem kolleger.

Flere av de ansattes pårørende mener også at mannskapet bør få forlate skipet.

PÅ JOBB: En person som jobber som mannskap på Diamond Princess snakker med personell i smitteverndrakt på havnen i Yokohama. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB scanpix
PÅ JOBB: En person som jobber som mannskap på Diamond Princess snakker med personell i smitteverndrakt på havnen i Yokohama. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Situasjonen er svært stressende for dem, noe som kan føre til nedsatt immunforsvar, som igjen gjør dem mer utsatt for viruset. Vi søker desperat deres hjelp. Vær så snill å la dem få komme tilbake til sine familier og sine kjære, sier forloveden til en av mannskapet.

Til CNN sier en kvinnelig ansatt at hun er redd de ansatte har større risiko for å bli smittet, ettersom de ikke blir isolert på samme måte som passasjerene om bord, og samtidig må fortsette å jobbe og ta seg av gjestene.

- Vi er alle veldig redde og anspente, forteller Sonali Thakkar (24) til kanalen.

I KARANTENE: Nærmere 4000 passasjerer holdes i karantene på et cruiseskip i Japen, etter at det ble påvist flere tilfeller av coronaviruset ombord. Video: CNN Vis mer

- Perfekte sted for spredning

Professor i immunologi Eric Rubin ved Harvard-universitetet sier til CNN at karantenemetoden potensielt setter crewet i fare.

- Jeg tror det er gjennomtenkt hva man skal gjøre med passasjerene, men for crewet er det mer risikofylt. Dette er et isolert sted, et skip. Det er det perfekte stedet for at en smittsom sykdom skal spre seg, sier han.

Japans visehelseminister sier til CNN at de er enige i at ansatte og passasjerer ikke blir behandlet likt, men at har blitt gitt «retningslinjer for å forebygge».

President for Princess Cruises – eieren av skipet, Jan Swartz, sier ifølge Al Jazeera at tiltak for både helse- og nødssituasjoner om bord på skipet er «i verdensklasse», og at de er utarbeidet med hjelp fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og CDCP (US Centers for Disease Control and Prevention).

HOLDES HER: På lugarer som denne har flere av passasjerene om bord på cruiseskipet Diamond Princess tilbrakt de siste dagene. Bildet er delt på sosiale medier av en av passasjerene, ifølge Reuters. Foto: Sawyer Smith /via REUTERS / NTB scanpix
HOLDES HER: På lugarer som denne har flere av passasjerene om bord på cruiseskipet Diamond Princess tilbrakt de siste dagene. Bildet er delt på sosiale medier av en av passasjerene, ifølge Reuters. Foto: Sawyer Smith /via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Forlenget med ei uke

Onsdag ble karantenen forlenget med ei uke, og passasjerer og ansatte skal etter planen holdes om bord på skipet fram til 19. februar, ettersom viruset kan ha flere dager inkubasjonstid.

- De tar godt vare på oss, men vi oppholder oss naturlig nok mest i lugar, og det blir vanskeligere. Vi er nå inne i den andre uka, og det virker som det er en evighet igjen, sier Sally Abel til The Guardian. Hun er om bord sammen med sin mann David for å feire 50 års bryllupsdag.

De første dagene i karantenen måtte passasjerene stort sett holde seg inne på lugaren, men ifølge Al Jazeera får de nå lov til å forlate lugarene. De må derimot holde en avstand fra hverandre på om lag 1,8 meter.

- En av passasjerene har holdt andre våkne om natta. Det var en eldre dame som gråt noen timer inne på lugaren sin. Livet er ikke like lett som det var forrige uke – det er blitt mer utfordrende, forteller David Abel.

Flere virus-cruise

Ifølge selskapets visepresident Rai Calouri er det selskapets prioritet å gi gjester og mannskap om bord de nødvendige medisinene.

Mannskapet vil også få normal lønn og betalt ferie etter karantenen.

Også flere andre cruiseskip har hatt vanskeligheter etter coronavirus-utbruddet. MS Westerdam, der 20 av de totalt 2 257 passasjerene fryktes smittet, har blitt nektet å legge til i en rekke havner. Onsdag ble det imidlertid gitt grønt lys til å gå i havn i Kambodsja.

Også passasjerene cruiseskipet World Dream ble forrige onsdag nektet å gå i land i Hongkong, etter at tre tidligere passasjerer viste seg å være smittet. Søndag fikk imidlertid alle 3 600 om bord forlate skipet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer